Bisonkrönika bloggåret 2011

”Jag orkar inte läsa en analys av vilken roll sociala medier spelar för skjutningarna i Norge. Jag orkar inte se ännu en snärtigt formulerad tweet om att man minsann på Twitter fick nyheterna snabbare än i traditionella medier. Jag orkar definitivt inte ta del av opportunistiska inlägg med förutsägbart innehåll som alla går ut på att låta smart och initierad.”
– Ur Utøya och Oslo är inte en metahändelse.

Den blogg du just nu läser har funnits i över sju år. Och varje år (med undantag från året då jag var i Afghanistan) har jag skrivit en årskrönika där jag sammanfattar året som gått. Så även i år.

2011 har varit ett mellanår för mig. Jag fortsatte frilansa och skrev om det jag brinner för, samtidigt som jag gav mig in i en ny värld i och med uppstarten av Alltid Nyheter i Sveriges Radio. Den som följt bloggen länge vet att mina år ofta brukar vara uppdelade i längre åtaganden och projekt, men allt mer sällan fasta positioner eller stillestånd. Så även i år.

I min värld går det inte att bara vara offentlig, att bara vara personlig men aldrig vara privat. Det hänger ihop. Och därför förvånar det inte mig att många av mina besökare här på Bisonblog även hänger på fredrikwass.se för de mer dunkla tankespåren. Så även i år.

Men det här är Bisonkrönikan, och nu börjar vi.

Januari

Jag gick ut hårt och listade sju ambitioner inför 2011, där jag nog lyckas med ungefär hälften. Bra så. Kanske värt ett eget inlägg känner jag.

Det är väldigt tröttsamt med texter som är skrivna för Google och inte för den som läser. SEO-språket måste bort.

Uppdateringar om frukostvanor och grattishälsningar är inte meningslösa. Nej, människor är generellt inte meningslösa. Jag förklarar varför på min och Johanna Ögrens blogg på DN.se, och tar avstamp i Staffan Heimersons beskrivning av Facebook som ”Orwelliansk storebrormaskin”.

Journalistrollen fortsätter debatteras, och även journalistutbildningarnas omvärldsbild sätts under lupp.

feed twitter pillows

Februari

Isabella Löwengrip fortsätter sin resa mot att slippa nedlåtande tweets från Veckans Affärer-journalister och nå sin dröm om att bygga sitt investmentbolag ännu större.

Hampus Brynolf och Intellecta Corporate sätter äntligen siffror på det svenska twittrandet och myntade begreppet twittertalibaner (de 11 000 flitigaste twittrarna).

Kommunchefgate blossar upp när Katrineholms kommunchef Mattias Jansson hamnar i fejd med lokaltidningen Katrineholmskuriren. Och turerna fortsätter.

Jag har en intensiv tid där jag jobbar på två olika redaktioner parallellt och får ur mig många artiklar på kort tid. Jag reflekterar kring frilanstillvaron kontra redaktionslivet, och saknar sovmorgnarna.

Internetworld nummer 2, februari 2011

Mars

Podcasten Bison Trackback smygs igång, men det blir bara två avsnitt. Till skillnad från Maktministeriet som vi startade i höstas. Den har både bättre kontinuitet och bättre innehåll.

Hur påverkas företagen av Wikileaks-avslöjandena? Det försöker jag ta reda på för Internetworlds räkning.

Tsunamin drabbar Japan och jag bloggar om det, Twitter och nyhetsflöden på DN.se.

Bison Trackbacks andra (och sista?) avsnitt publiceras, där jag och Julia Skott pratar #digidick.

 April

Går det att få sina egna statusuppdateringar att ranka högre på Facebook? Kanske.

Jämnårige bloggkollegan (i antal bloggår) Olle Lidbom gör lysande satir när han intervjuar twitterstjärnan ”Fredrik Jardenpacker” om Riksbankens nya sedlar. ”Riktigt modigt vore om de gjorde de nya sedlarna Paypal-kompatibla”

Stjärncopywritern Anna Qvennerstedt förklarar varför språket är viktigare än någonsin i en intervju jag gjorde med henne.

Därför är språket viktigare än någonsin

Svenska startupen Soundcloud växte med 400 000 medlemmar i månaden. Lisa Bjerre skrev om dem.

Det är skillnad mellan att vara transparent och att vara övervakad. Ett av de mest länkade av mina inlägg på DN.se, om integritet och övervakning på nätet.

Maj

Usama Bin Laden dödas av amerikansk trupp och Hynek Pallas kritiserar rapporteringen från nedre Manhattan.

Som vanligt är relationer och beteenden på internet intressant att titta närmare på, och i en artikel pratade jag med flera psykologer för att få deras perspektiv på utvecklingen. Att ge Facebook-aktivitet i terapiläxa känns väldigt mycket 2011.

Spotify inleder ett samarbete med Facebook och Parmy Olsen på Forbes magazine var tidigt (och till stora delar rätt) ute när detaljerna om samarbetet läckte ut från en källa.

Den 29 maj är mors dag och jag uppmärksammar det genom att återigen länka till den långa intervju jag gjort med båda mina föräldrar tidigare. Den handlar om hur det var vara pionjär inom bland annat pappaledighet och jämställda relationer.

Kungen tvingas till slut göra en (numera klassisk) intervju om påstådda förehavanden med kaffeflickor. Jag ger mig på att inte bara kommentera händelsen utan också att ge receptet på en modern monarki på DN.se.

Juni

Jag flyttar in i frilanskollektivet Barbro i Malmö i några veckor för att skriva på guiden om domännamn till .SE (som släpptes under hösten). Upptäcker Malmös lunchutbud och träffar trevliga journalistkollegor.

Den som vill veta vilka åtta misstag man inte ska göra på Facebook får reda på det i Internetworld.

Hos rekryterings- och utbildningsföretagen inom kommunikationsbranschen växer nya titlar och roller fram. Flödesredaktör, digital storyteller eller spökbloggare är några av de nya begrepp som används. Det blir tydligt att det är den T-formade personen som är mest eftertraktad av arbetsgivarna. Djup och passion inom ett nischat område, och hyfsad bredd och koll på resten.

Fotojobb i Internetworld nummer 3, 2011

Google lanserar Google Plus och jag blir intervjad av P3 Nyheter om vad jag tror om framtidsutsikterna. Jag besökte även TV4 Nyhetsmorgon i samma ärende.

Juli

Utøya drabbar mig. Och det drabbar mig hårt. Jag blir illa till mods av twitterhetsen i spåret av nyhetsrapporteringen och skriver:

Jag orkar inte läsa en analys av vilken roll sociala medier spelar för skjutningarna i Norge. Jag orkar inte se ännu en snärtigt formulerad tweet om att man minsann på Twitter fick nyheterna snabbare än i traditionella medier. Jag orkar definitivt inte ta del av opportunistiska inlägg med förutsägbart innehåll som alla går ut på att låta smart och initierad. Jag kräks i munnen av människors uppenbarligen begränsade och naiva världsbild som tar sig uttryck i storögda betraktelser om sakernas tillstånd.

Kanske är det när samhället utvecklas som mest som de extrema krafterna också visar sig från sin fulaste sida?

Privat: För fjärde sommaren i rad besöker jag San Francisco där två av mina bästa vänner gifter sig med varandra. Bröllopsmiddagen äger rum på den restaurang som vi tre upptäckte tillsammans första gången 2008. En mer privat årskrönika kommer troligtvis att komma på fredrikwass.se nu i mellandagarna.

Björn och Miriams bröllop i San Francisco

Augusti

Sweden Social Web Camp (SSWC) arrangeras för tredje året i rad av fantastiska Kristin Heinonen och Tomas Wennström. Förväntningarna är höga men lyckas ändå uppfyllas. Jag bloggar från en intressant session om journalistikens framtid. Emilia Blom gör uppskattade sketchnotes från flera sessioner.

Sweden Social Web Camp 2011

Tage Ögren klappar en hund på Sweden Social Web Camp 2011

Media Evolution arrangerar en av de mest inspirerande konferenserna under året och kallar den kort och gott The Conference. Jag deltar i en bloggstafett inför konferensen där jag beskriver hur utvecklingen i tredje världen hoppar över ett steg i internetutvecklingen. Och jag skriver även många inlägg från själva konferensen. KLF-grundaren Bill Drummond gör en uppskattad dragning.

Media Evolution The Conference

Som jag varit inne på tidigare är språket viktigt på nätet, och det kan även avgöra mottagandet av en tjänst eller sajt. Som exempel visar jag vad som händer när du för musen över ditt eget namn på Tweetdeck.

Studio Total berättar om receptet bakom deras kampanjer.

September

Under cirka 30 minuter låg Google Docs nere och världen reagerade starkt. Visar på känsligheten i molntjänster, men kanske också styrkan i dem.

Jag får erbjudande om att bli sociala medier-korrespondent på Alltid Nyheter i Sveriges Radio och testar att arbeta inom public service för första gången, något jag länge velat göra. Här är en beskrivning av mina förväntningar inför starten av kanalen, och så här fyra månader senare så har många av dem besannats. Om två veckor slutar jag på kanalen för att fortsätta med mitt frilansliv. Vad jag inte räknade med inför min tid på radion är alla de bra människor jag träffat där.

Dags för en nyhetsuppdatering i #alltidnyheter's studio, med @evalisaw och @stefanelof

Försvarsmakten lanserar en bloggportal. En bra och genomtänkt satsning vid första anblick.

Avhopp, maktspel och allmänt kaos drabbar Techcrunch, vilket också visar vad det är som är så unikt med sajten.

Det kommer inte att komma en enda ny lösning. Det säger Robyn om musikbranschen.

Ryktena om Spotifysamarbetet med Facebook blir officiella.

Oktober

Efter två veckors förberedelser med hela redaktionen rullar det inslagsätande monstret Alltid Nyheter igång. Första tiden blir extremt hektiskt på grund av både heta nyhetslägen, men också en taggad och ambitionsfull redaktion.

Jan Gradvall utser Veronica Maggio till en 4G-artist, och han brukar veta vad han talar om. Maggio blir även en av Sveriges mest spelade artister på Spotify under 2011.

Jag kollar på filmen Contagion och stör mig på manusförfattarnas porträtt av ”en bloggare” gestaltad av Jude Law. Här jämför jag filmens bild jämfört med den uppfattning jag själv har. Inte många likheter.

Josefine Hådell, Julia Skott och jag startar podcasten Maktministeriet – ett program om makt och strukturer på internet. Vi får ett positivt och nyfiket mottagande. I första avsnittet pratar vi om lanseringen av Ajour.se och barn på internet.

Hela oktober präglas av jobbet på Alltid Nyheter och det blir inte mycket vettigt gjort utanför Radiohuset överhuvudtaget, men desto mer vettigt hamnar i kanalens sändningar.

November

Till slut släpps den guide om domännamn jag skrivit på tidigare under året. På 80 000 tecken får du reda på det mesta du behöver veta om domännamn, tvister, domännamnsmarknaden, regler, råd och tips. Inte jättesexigt, men förhoppningsvis nyttigt och användbart.

Rafflande innehåll i boken om domännamn, featuring @tedvalentin och @elingrelsson

Paidconent.org pekar på hur svenskarna gått från att vara ett fildelande folk till att nu även vara ett ”betala för musik på nätet”-älskande folk genom Spotify.

Isobel Hadley-Kamptz lyfter frågan om ersättning när man medverkar som expert i olika mediala sammanhang. Den enda som inte får betalt är du.

Med Rösterna går inte att tysta deltar jag i Amnestys bloggstafett med tema yttrandefrihet.

Talibaner, terrorister, skolbarn och extremister. Alla använder internet för att påverka, uttrycka, kommunicera och interagera. Men någonstans vill jag tro att öppenheten och yttrandefriheten är det som gör oss bättre och slutsatsen jag drar blir ett slitet men ständigt aktuellt ordspråk. Information wants to be free.

December

Under rubriken Vill du ha mitt jobb berättar jag om hur Alltid Nyheter arbetar med sociala medier som verktyg i rapporteringen, och hur jag och Yasmine El Rafie utvecklat arbetsmetoderna hos både oss själva och övriga redaktionen under hösten. Samtidigt berättar jag om att jag går vidare med frilansuppdrag från och med 15 januari 2012. Senare står det klart att det blir Jack Werner som ersätter mig fram till 1 juni då projektet ska utvärderas.

Penelope Trunk är blind för strukturerna (enligt mig) när hon skriver ett gästinlägg på Techcrunch om kvinnligt och manligt i startupvärlden. Malin Ströman håller med.

Jag påbörjar min helgläsning här på Bisonblog. Först ut är Slaget om Sex.com som berättar om en av de mest uppmärksammade domäntvisterna i historien. Andra inlägg är: Hur skiljer man på privat- och yrkesliv i sociala medier, En kommun är ett community oavsett plattform, ”Twitter kan vara väldigt hårt” om sociala medier på konferensen och Nyordslistan för webben 2011.

Maktministeriet släpper sitt femte avsnitt och blickar tillbaka på 2011 med fokus på aktivism. Arabiska våren, eurokrisande länder, occupy-rörelsen och konsumentmakt är några av nedslagen.

Andra som också skrivit årskrönikor:
Johanna Ögren, Björn Jeffery, Karin Widén, Katrine KielosSanna Stefansson, Jennifer Bark, Niclas Strandh, Brit Stakston, Anna-Carin Carnebrotidningen Fokus, DN På Stan, Älskade Dumburk, Computer SwedenAjour, BakjourResumé, Dagens mediaFeber, The Victor Report 1 och 2. Dagens Nyheter nöjesåret 2011, SID-bloggen, E-handelsbloggen, Shampoo Rising.

Läs mer:
Bisonkrönika bloggåret 2010
Bisonkrönika bloggåret 2008
Bisonkrönika bloggåret 2007
Bisonkrönika bloggåret 2006
Bisonkrönika bloggåret 2005

4 kommentarer