Män kvoteras in på konferensscenerna

Thomas Frostberg, Sydsvenskan
Thomas Frostberg, Sydsvenskan

”Det är sorgligt att vi inte kommit längre när det gäller jämställdhetsfrågorna. Det handlar trots allt om en grundläggande rättvisefråga, där halva befolkningen fortfarande år 2012 nekas en plats på scen, i ledningsgrupper och i styrelserum. Och så fort jag tar upp frågan möts jag av motargument som ”Det här var det dummaste jag någonsin läst i Sydsvenskan” eller ”Gör jämställdheten en tjänst och avgå själv”, istället för att diskutera de grundläggande problemen.”

Läs fortsättningen av Thomas Frostberg i Sydsvenskan. Ja, det är ju så att många som reagerar starkt och säger sig vara mot kvotering samtidigt inte har några som helst problem att kvotera in män om och om igen i olika sammanhang. Det är det som kallas strukturer och de som har svårast att förstå och se dem är de personer som själva skapar dem. Jag tror inte heller på kvotering i bemärkelsen att återproducera rådande normer, även om jag såklart gör det hela tiden, ofta omedvetet.

Själv fick jag en tankeställare under debatten kring Internetdagarna och känner att jag ännu mer vill reagera och kommentera när liknande situationer uppstår i framtiden. Om jag offrar mig själv på PK-altaret må det vara hänt, jag är ändå inte en del av grabbgemenskapen, så vad jag har jag att förora?

Relaterat:
Internetdagarnas syn på jämställdhet
Sätt standarden för jämställda konferenser

2 kommentarer