Ska man tejpa över kameran på sin laptop?

Hur stor är egentligen risken att någon hackar ens enheter och använder ens kamera för att spionera?

Mark Zuckerberg laptop tape

Bilder på hur Mark Zuckerberg och Edward Snowden har laptops med övertejpad kamera är välkända (ovan en skärmdump från sökresultatet när man söker på ”Mark Zuckerberg laptop tape”). De gör det i rädsla för att någon ska hacka deras dator och ta över kontrollen av kameran.

Hur stor är egentligen risken att någon hackar ens enheter och använder ens kamera för att spionera? Kanske inte jättestor om du inte är en makthavare eller kändis, men det är samtidigt svårt att hindra ljudupptagningar på samma sätt, och det finns fall där hackade webcam-konton köpts och sålts på svarta marknaden.

Många har rapporterat om det här fenomenet tidigare, till exempel KIT som pratat med säkerhetsexperter och reder ut begreppen.  Även Ashley Carman på The Verge har gjort ett nedslag i ämnet och hon, precis som säkerhetsexperterna, kommer fram till att det kan vara värt att tejpa över kameran enligt något slags ”better safe than sorry”-tänk. Samtidigt har man betydligt fler problem om en hackare kommit så långt att den tagit över kontrollen över din dator i den utsträckning som krävs för åtkomst av kamerainspelning och ljudkontroller.

Vad som dessutom oroar många experter är alla andra uppkopplade enheter som fyller våra hem i allt större utsträckning. Smarta högtalare med inbyggd kamera och mikrofon är bara ett exempel.

I måndags morse pratade vi även om det här fenomenet i Techsvepet hos Aftonbladet. Se avsnittet här.

Aftonbladet Morgon, Henrik Torehammar, Maria Bjaring och Fredrik Wass