Sex i politiken och filterbubblans slutliga död

Den här veckan känns det som att många ”sanningar” fått stryka på foten. Filterbubblans existens och Sverigedemokraternas väljarstöd är två av dem.

Den här veckan har många ”sanningar” fått stryka på foten. Filterbubblans existens och Sverigedemokraternas väljarstöd är två av dem.

Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.

Expressen | Torbjörn Nilsson

Sex, lögner och politik

Torbjörn Nilssons fredagstexter i Expressen kommer vid en historisk tillbakablick beskrivas som en institution i svensk politisk journalistik. Man skulle i princip kunna basera hela kurser på journalistprogrammet baserat på artiklarna. Fredagens text handlar om makt och sex i politiken, både i ljuset av Metoo, men också med mer långtgående tidsmässigt perspektiv i de svenska partiernas organisationer.

Anna Loverus | Annaloverus.se

Därför är inte filterbubblan det vi borde prata om

Det var något som skavde under veckans konferens Internetdagarna. Begreppet filterbubbla användes både ofta och med delvis olika betydelse, samtidigt som dess existens anses högst tvivelaktig av flera forskare. Anna Loverus beskriver vad det egentligen är vi borde prata om, samtidigt som hon redogör för ett gäng missuppfattningar kring vad den så kallade filterbubblan egentligen är för något.

IIS | youtube.com/internetfoundation

Internetdagarna 2017

Jag har inte hunnit samla mig själv riktigt efter Internetdagarna men jag rekommenderar verkligen att kolla in youtubekanalen från arrangören IIS där väldigt många av presentationerna finns publicerade som klipp med både bra ljud och bild. GDPR, sociala medier, fake news, näthat, domännamn, politik, media – ja många perspektiv fanns med i innehållet. Jag gillade till exempel Cathy O’Neils föreläsning om algoritmer. Hon har skrivit boken ”Weapons of math destruction”.

https://youtu.be/h0sA5y1NWNg

Aftonbladet | Effie Karabuda

En dag i en kvinnlig spelredaktörs liv

Effie Karabuda är spelredaktör på Aftonbladet. I en text beskriver hon en helt vanlig dag på jobbet, en verklighet som tyvärr alla som följt #Gamergate och lyssnat på Anita Sarkeesian är väl bekanta med.

”Tillbaka på kontoret. Jag publicerar en 2500 tecken lång recension varav tre meningar handlar om hur lättklädd en kvinnlig spelkaraktär är. Notiserna haglar in på Twitter. ”Du ser ut som en halalslaktad gris”, ”vilken vidrig smutshora du är” och ”jävla fitta du borde gå och ta livet av dig” lyser på skärmen. Jag tar screenshots, mejlar Aftonbladets säkerhetskontakt och ber honom anmäla nättrollen åt mig. Fast jag vet att det kommer trilla in brev från polisen där det står att förundersökningarna har lagts ner. På ren rutin öppnar jag Aftonbladet Spelas Facebooksida och går in på meddelanden. Raderar en dickpic. Hittar en till. Raderar den också.”

Dagens Opinion

Iteam och Prime utvecklar kontroversiell Facebook-karta

Christian Landgren, grundare och vd på Iteam, berättar om Flodeskollen.se, ett projekt av Iteam och United Minds som låter människor donera tillgång sina Facebook-konton för att göra det möjligt att forska på stora datamängder. Landgren efterlyser större kunskap och analys från europeiska aktörer på området.

”EU och Sverige har ett stort ansvar att skapa egna moln med data som vi kan forska på. Men vi samlar i dag inte data på samma sätt som USA och Kina. Vi säljer gärna ut våra startups men har ingen mekanik som samlar in data. Och på alla big data-konferenser ser vi bara amerikaner och kineser och inga européer. Vi har pratat med Peter Eriksson (digitaliseringsminister, MP) och Ardalan Shekarabi(civilminister) och vi är oroliga.” säger Christian Landgren.

Politism | Eric Rosén

Sverigedemokraterna har det inte lätt

Partiet har tappat motsvarande över 300 000 personers stöd på bara ett år.

”Troligen handlar det tyvärr inte om att en antirasistisk mobilisering gett SD pyspunka. Mer sannolikt är att Sverigedemokraternas löfte om förändring och en omdaning av samhället framstår som allt mindre trovärdig för varje år som går. De kan helt enkelt inte åstadkomma så mycket som de lovat, och som väljarna har trott. En insikt som också drabbat partiledningen, vilket förklarar varför de låtit sig styras mer och mer av näringslivslobbyister och riskkapital när de väljer väg politiskt.” skriver Eric Rosén.

P4 Örebro | Elin Häggberg

Kriget om internet

Debatten om nätneutralitet går åter högt i USA och många techbolag gör gemensam sak i att protestera mot en utveckling där kommersiella aktörer (till exempel telekombolagen) tillåts styra vilket innehåll och vilka sajter som internetanvändarna ska få prioriterad tillgång till, något som går rakt emot vad många menar är internets grundläggande funktion.

Inga söndagslänkar utan Elin Häggberg aka Teknifik. Tidigare i år gjorde  hon en film som förklarar vad nätneutralitet egentligen handlar om. Jag tycker du ska titta på den då frågan är relevant även i Sverige där operatörer som Telia gett till exempel fri surf till tjänster som Spotify i deras mobilpaket, och därmed försämrar konkurrensmöjligheterna på det öppna nätet.

Bild överst i inlägget på Cathy O’Neil – Foto: Sara Arnald (CC-BY)