IT-jättarnas toppchefer befolkar huvudstaden och skev kvinnosyn blir aldrig omodernt

Den här veckan har Stockholm varit ett hett resmål för it-världens giganter.

[Söndagslänkarna]. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan. Under varje länkrubrik finns min egen kommentar. Citerar jag ur en text finns alltid cittatecken med. Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här. 


Den här veckan har Stockholm varit ett hett resmål för it-världens giganter. Under en och samma vecka har Apples vd Tim Cook, Google/Alphabeths Eric Schmidt och Google News-chefen Richard Gangras alla besökt Stockholm för olika typer av möten och event. Nedan är ett urval, där jag själv närvarade vid två tillfällen.

Eric Schmidt, styrelseordf. Alphabet och Carl Bildt, fd utrikesminister och mediejonglör. Foto: Fredrik Wass
Eric Schmidt, styrelseordf. Alphabet och Carl Bildt, fd utrikesminister och mediejonglör.
Foto: Fredrik Wass

”Branschen blev tagen på sängen av propagandan” [DN]

Alphabets ordförande: Sverige kan bli ledande inom AI [Di Digital]

Eric Schmidt, tidigare vd för Google och nu styrelseordförande för Googles ägarbolag Alphabet, besökte Stockholm och blev ”utfrågad” av Carl Bildt. De mest kritiska frågorna kom från publiken samtidigt som Bildt verkade mysa lite extra när Schmidt kunde konstatera att ”Wow, these people really know you” apropå att många frågeställare fokuserade på Erics Schimdt och nästan ursäktade sig i stil med ”Sorry Carl, but I’m going to ask Eric Schmidt a question”.

Naturligt gled samtalet in på det ständigt pågående propagandakriget och Googles möjligheter att påverka som global it-jätte. Linus Larsson från Dagens Nyheter skrev artikeln ovan som summerar samtalet. Temat för samtalet var framförallt ”future of work” och vilken roll AI och robotar spelar på framtidens arbetsmarknad. Mimmi Billing från DI Digital har summerat den diskussionen i sin artikel.

Mediechefer grillade Google
– stort missnöje över hatinnehåll [Resumé]

Utskällningen av Google, Orvestos trovärdighet och magasinspoddar [Resumé]

Resumés reporter Julia Lundin och chefredaktör Johan Såthe beskriver i två olika artiklar det frukostsamtal vi närvarade vid tillsammans med bland andra Peter Wolodarski (DN), Martin Jönsson (DN), Karin Pettersson (AB), Fredric Karén (SvD) Malin Ekman (SvD), Cilla Benkö (SR) och Anne Lagercrantz (SVT). Diskussionerna med Richard Gangras, vice president Google News, kom främst att handla om två saker – Googles roll i medieekonomin samt företagets hantering av hot och attacker mot journalister via deras tjänster (främst youtube).

Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och ”fake news” [Metro]

Apples vd Tim Cook besökte oväntat Sverige för att träffa Apple-anställda, prata med lite press (även Roger Åberg på Feber.se fick en intervju) samt kolla in svenska Movehome som lanserat en app på Apples AR-plattform ARKit.

”Vi försöker att inte lägga oss i politik, men vi lägger oss i policy. Och i dagens samhälle är policy ibland politik. Jag respekterar de som inte tycker att en vd ska ha med det att göra, men vi tror inte på att vara tysta.” Tim Cook, ur intervju med Metro.

Annonsrådet om Calvin Klein-reklamen: ”Vidrig” [Dagens Media]

Det är helt sjukt att det går att göra en reklam 2017 där en känd och respekterad kvinnlig Hollywood-skådis fnittrande berättar om när hon blev utsatt för ett sexuellt övergrepp som något lite härligt och charmigt i soft ljus och svartvitt.

The Human Stain: Why the Harvey Weinstein Story Is Worse Than You Think [The Weekly Standard]

Storyn om Hollywood-producenten som genom makt och pengar fått anrika NY Times att stoppa publiceringar vecklas nu ut i full blom, dag för dag. Den här artikeln av Lee Smith belyser bland annat tystnadskulturen hos både film- och mediebranschkollegor.


Gillar du det här?

Avslutningsvis undrar jag om du gillar mina Söndagslänkar? Det här är fjärde veckan jag gör det här och jag tycker själv att det är ett ganska smidigt och bra format, om inte annat att för egen del göra ett urval i omvärldsbevakningen samt tvingas summera några tankar om det varje vecka.

Vad tycker du? Kommentera, skriv till mig på facebook, eller mail.