Vem ska bli min mentor?

Jag tror jag vet vilken sorts mentor jag vill vara åt andra, men vet du vem som skulle kunna passa som mentor åt mig?

Help! post it Aubrey Plaza Parks and Recreation

I veckan som gått har jag i olika sammanhang diskuterat mentorskap. Dels utifrån perspektivet att själv vara mentor, och dels att ha en mentor för egen del. Just nu är jag inne i båda faserna samtidigt.

Det finns flera sammanhang där jag själv fungerar som en sorts mentor, och jag tycker om att ha den rollen. Däremot har jag inte själv hittat en specifik person som kan vara mentor åt mig.

Jag kan i och för sig inte säga att jag leta aktivt, förrän nu.

Hittills genom karriären har jag använt mig av många olika personer i min krets som mina mentorer och jag tycker om att få inspel från olika håll för att kunna ta bra beslut om viktiga frågor. Jag har haft förmånen att träffa många seniora och inspirerande personer genom åren som jag lärt mig väldigt mycket av, ofta informellt och utan ett konkret mentorskap. Men jag känner allt oftare att jag behöver en mentor i en lite mer formell bemärkelse och för mig är mentorskap något som behövs hela livet, inte bara för den som är ung.

Mina förväntningar på ett mentorskap

Jag vill att mentorskapet ska vara uttalat, schemalagt och med en tydlig agenda för både möten och ambitionsnivå. Båda parter ska också känna att de får ut någonting av mentorrelationen, gärna genom att vara nyfikna på varandras världar och kunna dra nytta av varandras erfarenheter.

Min drömprofil för en mentor är en person som är något äldre och mer erfaren än mig. Hen har lång erfarenhet från kommunikationsområdet i bred bemärkelse. Kanske är personen en chef eller en profilerad person inom sitt område, men behöver inte jobba med exakt samma saker som jag. Hen ska kunna fungera som bollplank, rådgivare och ögon- eller dörröppnare, men också kunna dra nytta av mina erfarenheter förstås. Därför ser jag heller inte att det skulle utgå någon ersättning för den som är mentor.

Jag tror jag vet vilken sorts mentor jag vill vara åt andra, men vet du vem som skulle kunna passa som mentor åt mig?

Tipsa mig gärna! Eller ännu hellre, hör av dig direkt om du är personen du tror jag söker. Mer info om mig hittar du här, och kontaktuppgifterna står ju direkt i högerspalten.