Tidal-lansering, Buzzfeed-sanningar, dejting och Aftonbladet-podd

mobile-phone

Jag bloggar ivrigt och ofta på min andra blogg hos Resumé. Därför tänkte jag som vanligt passa på att göra ett litet axplock av inlägg som jag själv känner är lite extra läsvärda, och tipsa om dessa här på Bisonblog:

”Ryssarna vet att medierna är styrda”
”Anya” är en anonym svensk bloggare och twittrare som bor och arbetar i Ryssland och som skriver initierade inlägg om landets utveckling. Jag har tidigare skrivit om informationskrigföring och rysk signalspaning i våra flöden och efter att ha läst inläggen på Anyas blogg kände jag att jag ville veta mer om rysk mediekritik och hur hon uppfattar den ryska synen på omvärlden. Jag gjorde därför en liten intervju med henne mot löfte om anonymitet (dock vet jag hennes riktiga identitet). Det blev flera långa och intressanta svar.

Buzzfeeds vd: Nu slutar vi jaga klick
Ett långt inlägg om Jonah Perettis dragning på konferensen SXSW i Austin, där han ger en inblick i hur Buzzfeed tänker kring jakten på delningar, affärsmodeller och distribuerat innehåll. Inlägget blev delat och retweetat av många i mediebranschen.

Spelkritikerns svar till de som dödshotat henne i flera år
Antalet hot om mord, våldtäkt och olika typer av attentat riktade mot feministen och spelkulturkritikern Anita Sarkeesian går knappt att räkna. De senaste åren i hennes liv har bestått av en ändlös ström av hatattacker och olika försök att tysta hennes röst i det offentliga. Hon har bland annat tvingats ställa in en föreläsning på ett universitet när ett bombhot riktades mot henne. Varför? För att hon hade och har mage att kritisera de misogyna sexistiska strukturer som frodas i bland annat spelvärlden.

14-åringen blev deras viktigaste investerare
Vad skulle du säga om du blev kontaktat av en 14-årig pojke som säger att han är villig att investera i ditt företag? Exakt det hände en entreprenör som förblir anonym, men som under Pando Dailys vinjett Startup Anonymous berättar om hur det som från början lät som en bluff visade sig vara en av hens viktigaste lärdomar.

EU-kommissionens digitala avdelning vill #TackaNej
När vi startade TackaNej för 1,5 år sedan var vårt fokus i första hand att skapa en medvetenhet och förändring bland de som arrangerar paneldebatter och seminarium i Sverige. […] Vad vi nog inte räknat med var den internationella uppmärksamheten för initiativet […] Det satte ytterligare ljus på TackaNej, och nu står det klart att även EU-kommissionens avdelning för digitala frågor, DG CONNECT, väljer att lansera ett liknande initiativ.

Starbucks-vd:n svarar anti-gay-aktivisten
Visst är Starbucks-vd:ns svar till anti-gay-aktivisten en händelse som känns fantastisk att sprida vidare och berätta om, men det är också ett tydligt exempel på hur företag och varumärken både har och kan använda sin makt till att påverka mer än kassaflöden. Att Apples vd Tim Cook berättat öppet om sin homosexualitet är en annan händelse som kan tyckas självklar i vissa ögon, men som varit långt ifrån det för bara några år sedan.

Så reagerar fansen på Tidal-lanseringen
Men i slutändan är det ändå fansen som bestämmer. Därför försökte jag göra ett icke-vetenskapligt nedslag bland fansens kommentarer på bland andra Madonnas, Rihannas och Beyonces instagram-konton, där artisterna marknadsför Tidal genom att ladda upp bilder från lanseringen.

Det är så här vi dejtar nu
Jamie Varon håller på ett sätt ett brandtal för en begränsning av det fria valet, och riktar även delvis kritik mot hur vi medierar våra relationer. Den gamla klyschan om att ”leva här och nu” och att bygga förtroende genom det riktiga mötet är ett förutsägbart tema. Men det finns andra dimensioner i texten som jag uppskattar desto mer. Beskrivningen av ett Tinder-samhälle där dömandet går snabbt i varje enskild stund. Och vi gör slut, med varandra, med saker som skaver.

Aftonbladets Serial-podd har potential
Jag gillar formatet och Aftonbladets ambitioner. Kanske blir jag inte så väldigt engagerade i just den här mordhistorien, just på grund av att den ligger långt borta i tid och inte bär på några spektakulära element utöver att det var ett mord. Kanske hade jag blivit mer engagerad om den nutida Samir fått större utrymme i det första avsnittet. Men berättandet och produktionen gör att jag ändå vill fortsätta lyssna på nästa avsnitt, och det är väl egentligen det viktigaste.