Aftonbladets innovationsrapport

Den svenska mediebranschen har fått sin egen New York Times-rapport. I fredags släpptes Aftonbladets Innovationsrapport – ett internt dokument som tidningen publicerat (bakom PLUS betalvägg) även för externa personer. Jag summerade några av intrycken på min blogg på resume.se och listade sex tänkvärda citat från rapporten.

”Rapporten blev snabbt en snackis på Twitter och en bild av Aftonbladet som en toppstyrd, cheföverlastad och reaktiv organisation målades upp. Att många beslut tas på magkänsla samtidigt som många medarbetare eftersöker mer mätning, data och it-stöd i både det operativa och strategiska arbetet blir också tydligt.

Reporter-rollen beskrivs som viktig och en stor del av Aftonbladets själ, men den är hårt ansatt med höga leveranskrav, otydliga krav från flera chefsled och en otydlig förväntan om sociala medier-närvaro och uppföljning av publicerat innehåll. Aftonbladetrapporten beskriver också medarbetarnas förväntan på modernt ledarskap, något som inte bara tidningsredaktioner kan ta till sig och lära sig av.”