Det unika med försvarsbloggaren Wiseman’s Wisdoms

Jag minns mycket väl den första dagen under inryckningsveckan till utlandsstyrkan. Vi hade precis träffat de personer som skulle bli våra närmaste kollegor under de kommande 10 månaderna, både under utbildningen i Sverige och insatsen i Afghanistan. Jag pratade med en kapten i min enhet om vilka de viktiga försvarsbloggarna var och Wiseman’s Wisdoms nämndes i princip ögonblickligen. Från den dagen 2009 har jag följt den tills igår anonyme försvarsmaktsanställde person som bloggat otroligt initierat om Försvarsmaktens utveckling i allmänhet och spelet på politik- och tjänstemannanivå i synnerhet.

Det var till Wiseman’s Wisdom jag hänvisade mina läsare när jag avslutade Afghanistanbloggen på DN.se och det är dit jag fortfarande vänder mig för att få en temperaturmätare på försvarsdebatten. Det råder heller ingen tvekan om att bloggen blivit en viktig instans med flitigt återkommande läsare både innanför och utanför Försvarsmaktens personalkatalog.

Igår avslöjades alltså vem som står bakom bloggen och i ett längre inlägg skriver den nu avslöjade Carl Bergqvist, stridspilot och major på F21 i Luleå, om vad anonymiteten inneburit för hans möjligheter att nå ut. Ganska mycket har det visat sig.

Att 2013 som anonym bloggare ha ett så högt förtroende och vara en så viktig opinionsbildare tillhör ovanligheterna i tider av transparens och krav på autencitet, speciellt inom en så seriös bransch som den militära. Samtidigt pekar Bergqvist på hans begränsade möjligheter att få gehör för sina inlägg när han började blogga och då endast hade tjänstegraden löjtnant (samtidigt som många läsare spekulerade i om det var någon i den absoluta försvarsmaktsledningen som stod bakom bloggen). Det gör historien om Wiseman’s Wisdom ännu mer intressant och ett bra exempel på hur starkt innehåll och kontinuitet kan bygga en trogen och initierad läsekrets, trots anonymitet.

Så här skriver Carl Bergqvist:

”Jag upplever utifrån reaktioner jag fått både i bloggens kommentarer och från kollegor i verkliga livet att bloggen därigenom blivit en form av ventil för alla Försvarsmaktens frustrerade medarbetare. Medarbetare som inte alltid känt igen sig i den bild av svenskt försvar och Försvarsmaktens verksamhet som målats upp av såväl regeringsföreträdare som delar av Försvarsmakten. Jag upplever också att bloggen har fått en påverkan på svensk försvarspolitik då frågor jag har lyft här sedan har dykt upp i försvarsdebatten, i Riksdagen och i Försvarsmakten. De första åren i mindre grad, men sedan kraftigt ökande.”

Läs hela inlägget hos Wiseman’s Wisdom här.

Kuriosa:

Afghan face from Fredrik Wass on Vimeo.

1 kommentar