Det är frågan som är svaret

På Reddit finns en populär tråd på temat ”Are you a living lie? What is it?”. I tråden berättar folk om känslan av att vara en bluff, eller till exempel den väldigt gripande kommentaren från en person som trots behandling i flera år ändå inte blir kvitt sin ätstörning. Det finns flera både underhållande och roliga kommentarer, men en som fick mig att haja till var den som publicerades som svar till en person som verkar känna sig som just en bluff.

JordnCrow skriver:

”Everyone in my immediate circle thinks I am a computer genius, but really I just google the problem and take credit for fixing it.”

Det tänkvärda svaret från nXiety:

”Knowing how to phrase a question is becoming more valuable than knowing how to do something. Phrasing a question properly in this day and age allows you the ability to figure out a solution for a problem you’ve never expected to encounter.”

Jag kommer att tänka på en artikel jag skrev åt Internetworld för några år sedan med den slagkraftiga rubriken Så dumma blir vi av Google. Slutsatsen var att vi snarare blir smartare på ett nytt sätt. Ur artikeln:

”- Min personliga uppfattning är att intelligensen är distribuerad över de olika människor vi arbetar med, de olika verktyg och tjänster vi har och den kunskap som vi kan få tillgång till verkligt snabbt. Det betyder att intelligens är ett nätverksbegrepp, säger Nicklas Lundblad, Global policy manager på Google.

Om intelligensen sitter i nätverket så sitter kunskapen i att hitta mönster. I alla fall enligt Nicklas Lundblad. Han tror att förmågan att hitta mönster är det som i framtiden blir en av våra viktigaste förmågor, och dessutom det som människor kan vara bättre på än maskiner. Att kunna koppla ihop olika mönster och se helheten, med tekniken som stöd.”

Det går heller inte att undvika att nämna Liftarens guide till galaxen i det här sammanhanget känns det som.

1 kommentar