Storyn om Veronika är nätjournalistik i tiden

Jack Werner (Bild: Metro.se)
Jack Werner (Bild: Metro.se)

Trots att Jack Werner sedan länge hittat sin journalistiska nisch var det kanske igår världen fick se hur spännande och intressant det kan bli när den kommer till användning fullt ut. I storyn om ”Veronika Larsson”, en anonym nätdebattör som bland annat stulit bilder från en amerikansk tjej för att bygga en online-persona, ryms många insikter om den nätkultur som vi lever i dag.

Artikeln Vem är Veronika? bjuder på gastkramande läsning där jag från början förväntade mig en lösning på mysteriet med personen vars spår finns i kommentarsfält världen över. Istället lämnas läsaren hängande i luften med en uppmaning om att själv bidra till storyn och fortsätta letande efter den riktiga ”Veronika” – människan bakom skärmen. Min inledande besvikelse har nu övergått i känslan av att det nästan inte funnits ett bättre sätt för Jack Werner att bygga sin story.

”Jag hade en god översikt av Veronikas livshistoria, nästan hundra bilder på henne och hennes vänner och kunde nog sätta ihop en översiktlig lista över hennes fem favoritböcker och -ekonomer om någon bett mig. Jag hade läst tillräckligt av hennes stilistiskt säkra och roliga kommentarer för att beundra henne. Och nu visste jag också att hon med största sannolikhet inte existerade. Vem var det egentligen jag beundrade, då?”

Läs Vem är Veronika? av Jack Werner, sociala medier-redaktör på Metro.se.

 

3 kommentarer