Så tar du kontrollen över din närvaro på nätet

I senaste numret av tidningen Civilekonomen har jag skrivit en artikel om hur du kan ta kontroll över bilden av dig själv på nätet. I artikeln kan du bland annat läsa om vad som gäller rent juridiskt, hur du kan agera rent praktiskt för att antingen få bort eller hantera felaktig eller kränkande information som syns i sökresultaten, men också vikten av att själv agera och ta plats för att på så sätt ”äga” bilden av dig själv.

I senaste numret av tidningen Civilekonomen har jag skrivit en artikel om hur du kan ta kontroll över bilden av dig själv på nätet. CivilekonomenI artikeln kan du bland annat läsa om vad som gäller rent juridiskt, hur du kan agera rent praktiskt för att antingen få bort eller hantera felaktig eller kränkande information som syns i sökresultaten, men också vikten av att själv agera och ta plats för att på så sätt ”äga” bilden av dig själv.

”Den som har rent mjöl i påsen har inget att oroa sig för. Så brukar vissa argument låta när frågor kring integritet på internet diskuteras. Men hur är det egentligen? Visst har vi alla saker i vårt förflutna som vi kanske inte är jättestolta över i dag, eller händelser som vi helst vill glömma? Ofta kan det handla om några pinsamma bilder från en ungdomssynd eller ett ogenomtänkt blogginlägg där din intelligens kanske inte direkt briljerar. Hur de första tio sökträffarna ser ut när du söker på ditt namn kan betyda mycket, både i karriären och det sociala livet, för att inte tala om den bild av dig själv som kommuniceras via Facebook, Twitter eller andra sociala medier.
Samtidigt har möjligheterna att kränka eller baktala andra ökat markant i och med internet.”

Jag intervjuar också Emma Stjernlöf, kommunikationschef på Google Sverige, om hur företaget ser på ändringar i sökresultat, integritet på nätet och Googles roll i våra digitala identiteter. Ur artikeln:

Emma Stjernlöf, kommunikations- och public affairschef, Google Sverige
Emma Stjernlöf, kommunikations- och public affairschef, Google Sverige

”Finns det några fall där Google faktiskt gör förändringar av sökresultatet vid uppenbara felaktigheter, domslut eller andra faktorer?
– Google går inte in och manuellt påverkar själva sökresultatet, det vill säga vilka länkar som hamnar var. Den lista med länkar som kommer upp när du söker på ett ord är resultatet av över 200 matematiska formler. Däremot finns det vissa enskilda fall där Google tar bort länkar. Det kan handla om länkar till webbplatser med så kallad malware, program som kan skada din dator, eller om brott som barnpornografi där vi arbetar aktivt med internationella organisationer. Det kan också vara resultatet av domstolsbeslut från olika länder, men där gäller att vi prövar varje enskilt fall för sig innan vi tar bort informationen, eftersom vi i grunden tror på yttrandefrihet och ett öppet internet. Vi rapporterar också vilka länder som ber oss ta bort länkar i vår Insynsrapport (Government Transparency Report).”

1 kommentar