Ny lifelogging-kamera från svenska Memoto

Idag lanserar Memoto sin kampanj på crowdfundingsajten Kickstarter för att finansiera produktionen av en lifelogging-kamera (och tjänst). Bakom bolaget står Twingly-grundaren Martin Källström samt medgrundarna Oskar Kalmaru och Björn Wisén. Bilddagbokens grundare Sebastian Björkelid är också med i teamet. Imorse publicerades den intervju jag gjort med Martin och Oskar för Internetworlds räkning. Där berättar de mer om projektet och hur de ser på integritetsaspekten av att Memoto-användarna kommer kunna dokumentera hela sitt liv och ta bilder flera gånger i minuten hela dagarna, dessutom på ett ganska diskret sätt. Övervakningssamhälle eller fantastisk möjlighet?

Prototyper av Memoto-kameran

”En kamera helt utan knappar som bärs av användaren hela tiden och som automatiskt fotar vad som händer var 30:e sekund. Det är produkten. Ett livsflöde med bilder från viktiga händelser i livet, geotaggade och synkade med en molntjänst samt möjliga att dela med vänner och bekanta. Det är tjänsten. Så går det att beskriva vad Memoto vill vara, i alla fall vid dagens lansering. Affärsmodellen har i grundläget två ben och består dels av intäkter från försäljning av själva kameran, dels från abonnemang på lagringstjänsten där bilderna samlas.”

Internetworld.se: Crowdfundad kamera loggar livet.

Lifeloggingtrenden är het just nu. Det ska bli intressant att följa utvecklingen för Memoto som både har erfarna entreprenörer i teamet och backas upp av London-baserade Passion Capital.

Oskar Kalmaru och Martin Källström när jag träffade dem på Memotos Stockholmskontor. Båda bär prototyper till lifelogging-kameran.

5 kommentarer