Inte så hemligt med Psyops

Att läsa Claes Lönegårds Fokus- reportage om Psyokologiska operationer (psyops) inom Försvarsmakten var verkligen intressant. Bra research med relevanta intervjupersoner som jag kände igen från min tid som chef för psyops i Afghanistan-styrkan 2009-2010. Bara på de två år sedan jag utbildade mig på Psyopsförbandet i Enköping har mycket hänt. Framförallt har verksamheten expanderat kraftigt, en satsning som påbörjades ungefär samtidigt som jag ryckte in i utlandsstyrkan. Det grämer mig dock lite att Fokus i rubriksättning och anslag försöker få det till att förbandet och verksamheten är hemlig (”Sveriges hemliga propagandasoldater”). De flesta större dagstidningar har gjort reportage om svensk psyops tidigare, och under min tid i uniform minns jag att vi även aktivt kontaktade olika medier för att berätta om verksamheten. Det sker dessutom helt öppna utbildningar inom psyops även för civila personer i Sverige.

Jag förstår att reportaget blir mycket mer spännande genom att beskriva Psyops som något mystiskt och hemligt som Försvarsmakten skulle vilja dölja, men det är helt enkelt inte sant. Däremot (vilket visas bra och tydligt i artikeln) så finns det en del luddigheter kring lagar och regler om hur Psyops får bedrivas. Min känsla är dock att ingen är mer nöjd än Psyops-förbandet om det klargörs, något som snarare ligger på det politiska bordet än på det militäriska.

”Köper man detta resonemang blir den kognitiva domänen plötsligt ett slagfält lika viktigt som marken, luften och vattnet. Och det är detta Försvarsmakten har gjort: de har kommit till slutsatsen att framtidens strider i hög grad kommer att utspela sig på ett slagfält mindre än en kvadratfot.” – ur reportaget.

Med det sagt rekommenderar jag alla att läsa reportaget som på ett bra sätt beskriver vad Psyops handlar om, både ur ett historiskt perspektiv men också i aktuella insatser de senaste åren. Om du känner mig personligen kan det ju också ge en insikt i vad det var jag försökte göra de där 6 månaderna i Afghanistan.

One on one with SVT

Snackar lite med Lars Moberg från SVT. 

3 kommentarer