Därför blir Luleå en viktig spelare i framtidens digitala industri

I början av mars besökte jag Luleå för Internetworlds räkning. Jag gjorde ett nedslagi staden utifrån villkoren för innovation och tillväxt kopplat till webbranschen. Bygget av Facebooks första datacenter utanför USA pågår för fullt och i anslutning till anläggningen ligger ett komplett ekosystem av aktörer i form av universitet, inkubator, företagshotell för startups, Luleå näringsliv, kommunen samt ett gäng samverkansorgan. I Luleå råder digital medvind just nu, en anda som genomsyrar hela staden.

Matz Engman, vd Luleå näringsliv och Karl Petersen, kommunalråd i Luleå, välkomnar Facebook-etableringen.

Det finns en IT-tradition sedan länge med tunga aktörer som Ericsson och små startups som Marratech (som köptes upp av Google). Det första gsm-samtalet ringdes till exempel från Luleå. Samtidigt innebär Facebook-etableringen lite av en nystart, men det är absolut inte en slump att Luleå blev platsen för det nya datacentret. Strategin att ”branda” Luleå som en het (men ur serverperspektiv kall) plats för drift av datacenter påbörjades för flera år sedan.

Nu finns hela mitt reportage om Luleå som innovations- och entreprenörsstad publicerad på Internetworld.se.

Berättelsen om hur luleå  blev platsen där ­Facebook valde att etablera sitt första datacenter utanför USA är både inspirerande och speciell. Världens strålkastarljus riktades helt plötsligt mot staden i norr med billig och redundant el, gynnsamt klimat för serverkylning, en närhet till universitetet och ett ekosystem av innovation.

[…]

– Vi har jobbat mycket med triple helix-tänket (när universitet och högskolor, företagande och ­offentlig sektor samverkar i en verksamhet för att skapa tillväxt, reds. anm.). När vi pratar utveckling sitter alla beslutsfattarna i samma styrelse. Det är mycket närmare inom nätverken än i Stockholm, en stor stad har en annan hierarki. I våra framtidsluncher samlar vi alla vd:ar från LKAB och andra bolag, utan att prata agenda. I stället handlar det om ”Vem kan göra det här och hur kan du hjälpa till?”, säger Matz Engman, vd för Luleå näringsliv. 

1 kommentar