Sveriges bästa satirprogram

Satir är svårt. Humor är svårt. Verkligen svårt. Bra satir kräver inte bara intelligens och talang, utan även resurser. Svenska försök till politiska satirprogram, som Elfte timmen, blir ofta (med all rätt) sågade, även av kollegorna. Många sneglar åt amerikanska The Daily Show med John Stewart eller The Colbert Report med Stephen Colbert, två fantastiskt bra program som inte bara är roliga och underhållande, utan även bjuder på faktisk nyhetsrapportering. Tittaren får både koll på det politiska spelet och de senaste nyheterna samtidigt som programmet har ett kritiskt och humoristiskt anslag.

När ett satirprogram bjuder på både rolig och syrlig kritik samtidigt som jag får reda på vad som faktiskt hänt, blir det som bäst. När satiren står mitt i nyhetsflödet och när kängor riktas åt alla aktörer på både den politiska skalan och i samhällshierarkin, då blir det riktigt bra.

Varför har inte Sverige ett The Daily Show? undrar en del. Varför är inte svenska satiriker lika roliga som John Stewarts enorma stab av manusskrivare? frågar andra. Frågorna vittnar om att personen som undrar inte lyssnar på Tankesmedjan i P3.

Tankesmedjan är i dagsläget Sveriges bästa satirprogram. En timme, fyra dagar i veckan (måndag till torsdag), av lyxig samhälls- och kultursatir. Jag poddar varje sändning och blir imponerad av den höga lägstanivån. Senaste veckan har Emma Knyckare briljerat, men kanske är det krönikorna med aktuella ämnen som jag gillar mest. Redaktionsmedlemmarna kommer och går känns det som, men programmet behåller sin känsla och sitt tilltal. Sarkastiskt och lite besserwisser-mässigt, men alltid spot on, oavsett om jag håller med om åsikterna eller inte. Kanske är det sistnämnda det viktigaste beviset på storheten.

Tack Hanna Olsson, Simon Svensson, Sara Hansson, Jonatan Unge, Nanna Johansson, Moa Sandblad, Ola Söderholm, Emma Knyckare, Liv Strömquist.

Relaterade inlägg:

Publicerat av Fredrik Wass

På Bisonblog skriver jag om hur internet förändrar samhället, medielandskapet, politiken och människorna. Jag berör också kommersiella aspekter som till exempel startups, marknadsföring och kommunikation i sociala medier.

6 svar på ”Sveriges bästa satirprogram”

  1. Håller med om att de har enormt höga toppar, men jag tycker iofs att det är lite ojämnt ibland.

    Det kommer nog bli betydligt fler pods med Tankesmedjan sedan Brunchrapporten och Morgonpasset helg lagts ner. (Med båda mina programledarfavoriter, Torehammar och Sorya…)

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: