Slaget om Sex.com

Så här under helgerna tänkte jag bjuda på lite texter från året som gått. Först ut är ett avsnitt ur guiden om domännamn som jag skrev åt .SE tidigare i år. Det handlar om tvisten runt Sex.com, ett av världens högst värderade domännamn.

Sex.com
Omslaget till boken om Sex.com av Kieren McCarthy

I oktober 1995 startade en av de mest segdragna men också mest lukrativa domännamnstvisterna i internethistorien. Genom att bland annat hacka en databas och förfalska ett brev till en registrar lyckades porrkungen Stephen Cohen lägga vantarna på domännamnet Sex.com.

De följande tio årens konflikt mellan den ursprunglige innehavaren av Sex.com, Gary Kremen, entreprenör med en MBA från anrika Stanford University, kom att bli ett av de första och också tydligaste exemplen på styrkan och värdet i ett domännamn.

Tvisten om Sex.com behandlade många av de svåra frågor som vi brottas med än idag när det gäller domännamn. Vem är den rättmätige ägaren till ett domännamn, vilken roll spelar registraren (återförsäljaren) och hur bevisar man sin sak både rättsligt och tekniskt?

Tvisten om Sex.com handlade dels om det kriminella i att ”stjäla” ett domännamn på det sätt som Stephen Cohen hade gjort, men också om vilken roll och ansvar registraren Network Solutions hade i det hela.

Gary Kremen kämpade i tio år för rätten till sitt domännamn, både i och utanför rättssystemet, och till slut fick han tillbaka det. Dock pågår efterspelet fortfarande. I april 2001 dömdes Stephen Cohen att betala totalt 65 miljoner dollar till Gary Kremen i böter och uteblivna inkomster, samt förstås förlora tillgången till domänen Sex.com. Stephen Cohen försökte då förhala processen genom att dels överklaga beslutet i flera instanser samt hindra domstolen från att göra en värdering av hans tillgångar. Han gav falsk information till rätten och satte flera av hans bolag i konkurs samtidigt som han flyttade tillgångar utomlands.

När en arresteringsorder utfärdades flydde Stephen Cohen till Mexico där han fortsatte överklaga rättens beslut. Fyra år senare, i oktober 2005 greps han och överlämnades till amerikanska myndigheter. Han hamnade då i fängelse, dock utan att ha betalat ersättningen till Gary Kremen. Ett år senare släpptes Cohen från fängelset för att kunna komma åt sina tillgångar utomlands. Han släpptes med rapporteringskrav till domstolen om hur processen med att betala skadeståndet till Gary Kremen går. Han är sedan dess skriven på en adress i Mexico men målet är inte avslutat. Historien har många intressanta aspekter, som till exempel det faktum att det enda Gary Kremen fått i ersättning från Stephen Cohen är hans stora hus i Santa Fe, norr om San Diego.

Parallellt med processen mellan Gary Kremen och Stephen Cohen pågick dessutom en tvist mellan Kremen och registraren Network Solutions, som var det företag som ursprungligen blivit lurat av Cohen att överföra domänen till honom. En amerikansk appellationsdomstol beslutade 2003 att Gary Kremen faktiskt hade rätt till domänen Sex.com och året efter gjordes en uppgörelse mellan Kremen och Verisign (ägare av Network Solutions). Ryktet säger att Verisign betalade 15 miljoner i ersättning till Gary Kremen, men summan har inte offentliggjorts.

När Stephen Cohen stal domänen i mitten av 1990-talet kunde han tjäna stora pengar på annonsering på sajten. Det ryktades om siffror på runt 500 000 dollar i månaden. Men under början av 2000-talet kom de många gratissajterna och piratuppladdning av pornografiskt material att fullkomligt slå hål på porrmarknaden, inte bara för Cohen utan för många aktörer från porrbranschen. Med andra ord var domännamnet Sex.com inte lika värdefullt tio år efter registreringen som det en gång varit. Det hindrade inte Gary Kremen att sälja namnet i vad som sannolikt är den dyraste domännamnsförsäljningen i internethistorien när han väl fick tillbaka tillgången till det. I januari 2006 såldes domännamnet nämligen till Escom för 11,5 miljoner dollar.

Fyra år senare, i februari 2010 begärdes Escom i konkurs och domänen såldes ett år senare vidare till Clover Holdings, ett holdingbolag med säte på de karibiska öarna och man kan med säkerhet säga att det sista bladet i historien om Sex.com inte är skrivet ännu.

Du kan läsa mer om domännamn och ladda ner domännamnsguiden här.
För ytterligare fördjupning i fallet med Sex.com rekommenderas boken Sex.com: One Domain, Two Men, Twelve Years and the Brutal Battle for the Jewel in the Internet’s Crown

 

1 kommentar