Bisonblog

Samhälle, internet, media

Undvik att bli en SEO-skribent

Bland det tråkigaste jag vet på nätet är att hitta texter som är skrivna med enda syftet att optimera bra i sökmotorerna. Du vet när nyckelord hela tiden upprepas, länkas och fetstilsmarkeras. Det kan se ut något i stil med det här:

Tvättmaskiner åt alla. Visst är det tråkigt att tvätta? Vilken tur att det finns tvättmaskiner som kan hjälpa till. Det finns olika sorters tvättmaskiner och här kommer en beskrivning av de olika typerna. Stora tvättmaskiner är bra för mycket tvätt medan små tvättmaskiner är bra för mindre tvätt. Det finns billiga tvättmaskiner och lite mer avancerade och dyra tvättmaskiner. Vi hjälper dig att välja rätt tvättmaskin.

För mig som läsare eller besökare känns det som en förolämpning att behöva ta mig igenom den typen av SEO-texter som bara är skrivna med sökmotorspindlar i åtanke. Även när sidan jag läser faktiskt innehåller information jag letar efter blir jag så störd att jag klickar vidare av ren frustration.

I senaste numret av Internetworld har jag skrivit ett antal artiklar på temat sökoptimering. Bland annat ger Nikke Lindqvist tips om hur du sökoptimerar utan att trötta ut din besökare (dvs undviker formuleringar som i exemplet ovan). Ett tips är att tänka tidningsartikel. Om du tittar på hur en vanlig svensk nyhetsartikel är skriven så är det ofta omedvetet ”optimerad”. Namn på intervjupersoner, företag och nyckelord kommer ofta tidigt i texten (ofta i rubriken) och återkommer även i slutet.

Anton Johansson från Twingly berättar hur du gör för att ranka bra i sociala medier. Att få uppmärksamhet handlar ofta om att först ge uppmärksamhet och dessutom få sin målgrupp att själva använda de ord och länkar man tycker är viktiga, enligt Anton.

Du kan också läsa om de fem viktigaste söktrenderna under 2011. Det handlar bland annat om realtidssök, social filtrering och platsbaserade sökningar.

Relaterade inlägg:

Föregående

Sju dödssynder för ömma tår

Nästa

Det tål att upprepas

7 kommentarer

 1. Uurghh. Påminner mig om mitt eget inlägg ”Jag hatar länkfarmar” som jag var tvungen att skriva efter att ha fåt krupp häromsistens. (Även om det du nämner är helt legitima artiklar som manglats till oigenkännlighet)

  http://trulytherese.se/jag-hatar-lankfarmar/

  Trevlig kväll!

  • Känner verkligen igen den typen av ”länkfarmsblogg”. Ibland tar det ett tag innan man fattar att det är fejk alltihop.

 2. Lite utanför ämnet, men, vilket fint porträtt av dig. Vem är illustratören?

 3. Nämnvärt är att en kraftig upprepning av sökord på det där viset kan leda till ett straff från Googles sida. Keyword stuffing/spamming kallas det för vill jag minnas.

  Det hjälper dessutom inte. Det är (bevisligen) mycket effektivare att skriva för besökaren.

  På återseende, herr Wass! 🙂

 4. Lockades hit av rubriken ”unvik att..”, eftersom jag själv faktiskt tycker att det är kul att skriva SEO-texter. Men tidigt inser jag att vi är på samma spår. Jag tycker det är kul att skriva för sökmotorer på ett åtminstone hjälpligt stilrent sätt och där innehållet faktiskt tillför en läsare någonting, även om syftet är marknadsföring och sökpositionering.

  Jag skrev i slutet av december en artikel om hur Google själv kan anses vara delaktiga i den här utvecklingen: http://www.abatopia.se/8275/seo/google-fyller-natet-med-skrap-och-taffligt-sprak.xhtml

  Problemet är när en så stor aktör som Google sätter spelreglerna på ett sätt som inbjuder till missbruk. Ett dilemma som de åtminstone skenbart försöker ta sig ur, men samtidigt en situation som de har kommersiella skäl att underhålla.

  För företagaren som har bråttom att marknadsföra sig kanske inte den redaktionella kvalitén står i det första rummet heller och kombinationen blir den artikelspam som du beskriver.

  Så hur tar man sig ur situationen?

 5. Ha kul med såna här gamla inlägg, härligt med utveckling som rusar i denna fart med sökmotoroptimering i fokus 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén