Utanförskap gör oftast ont

Jag har tidigare skrivit om ZTV:s glidning i skildringen av normativ manlighet manifesterad av serierna FCZ och Rallarsving. Staffan sågar Henrik Arvidssons artikel om nörderiet som ny trend i DN. Utanförskap gör oftast ont. Verklighetens sociala regler sätts inte ur spel av några tv-serier med kontrollerad dramaturgi.

"Då suckar nördarna igen. Samtidigt, men alldeles ensamma, förstås. Hemdatorer, mp3-spelare. Som om nördighet handlade om prylar. Inte om normering i största allmänhet, om vilka kriterier som egentligen gäller för att ses som "normal" i den här världen. Inte om utanförskap och gruppmentalitet och social fobi och andra mindre eller större psykosociala "avvikelser": ja, jag skriver avvikelser för det är ju så de ses, vad än ni och dom säger. "Tecknen finns överallt", siar Arvidsson och rabblar vidare: "Serieromanen säljer som aldrig förr. Dator- och tevespel är den snabbast växande marknaden i hela underhållningsbranschen". Jösses. Grejen är ju att så fort de vanliga tar i de där grejerna så blir de avnördifierade. På sjuttiotalet var ryggsäck det töntigaste man kunde ha."(Läs hela inlägget)

[Länktips: Isobel]

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg

Publicerat av Fredrik Wass

På Bisonblog skriver jag om hur internet förändrar samhället, medielandskapet, politiken och människorna. Jag berör också kommersiella aspekter som till exempel startups, marknadsföring och kommunikation i sociala medier.

%d bloggare gillar detta: