Hur många människor är 150.000?

Kan du se dom framför dig? För mig är det en ogreppbart tal. Den här enkla uppräkningen hjälpte i alla fall mig att ytterligare förstå tragedin i antalet döda. Med hjälp av den här animationen kan vi ytterligare inse vidden av katastrofen. Sekvensen visar hur Aech på Sumatra drabbades av flodvågen.

Mikaela förlorade båda sina föräldrar och berättar i DN hur otroligt hjälpsamma och självuppoffrande thailändarna som hjälpte henne var. Jag är osäker på om det är nyttigt för Mikaela att så tidigt träffa journalister och visas upp på bild i media. Samtidigt hjälper förstås individers berättelse oss att förstå. Klassisk journalistiskt knep men jag tror det är nödvändigt.

"Tillsammans med sina nya svenska beskyddare fick Mikaela Johansson lämna sjukhuset efter några timmar. De fördes till en stor baskethall där alla skulle få bo. – Då kom en äldre thailändsk man fram till oss. Han sade att vi skulle få det bättre hemma hos honom, berättar Mikaela."

"När svenskarna skulle bege sig till uppsamlingsplatsen i Phuket gav den äldre mannen dem 1.000 baht. Det var nästan alla hans besparingar."
>>Hela DN-artikeln.

New York Times har gjort en bra sammanställning av hela Tsunamikatastrofen.

Relaterade inlägg:

 • Inga relaterade inlägg

Publicerat av Fredrik Wass

På Bisonblog skriver jag om hur internet förändrar samhället, medielandskapet, politiken och människorna. Jag berör också kommersiella aspekter som till exempel startups, marknadsföring och kommunikation i sociala medier.

2 svar på ”Hur många människor är 150.000?”

 1. Appropå hur många det är som har dött. 150 000 är en ofattbar siffra, jag tror inte att det är möjligt för en människa att greppa hur många det verkligen är. För att sätta det i perspektiv så kan man titta på länken (http://www.scb.se/templates/tableOrChart____109248.asp). Det är befolkningsstatistik över sveriges kommuner.
  Det finns 4 kommuner i Sverige som har en folkmängd över 150 000. Att 150 000 dör är som om dom trettio minsta kommunerna i Sverige skulle utplånas. Fullständigt…
  Bjurholm
  Sorsele
  Dorotea
  Arjeplog
  Åsele
  Malå
  Ydre
  Överkalix
  Munkfors
  Norsjö
  Storfors
  Skinnskatteberg
  Dals-Ed
  Övertorneå
  Boxholm
  Ljusnarsberg
  Ödeshög
  Jokkmokk
  Gullspång
  Essunga
  Vindeln
  Grästorp
  Ragunda
  Norberg
  Ockelbo
  Högsby
  Laxå
  Storuman
  Aneby
  Färgelanda
  Utsuddade från kartan…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: