Årets julklapp

Enligt Handelns Utredningsinstitut (HU) är årets julklapp en platt TV i prisklassen 20.000 kronor. Kriterierna för att unämna en produkt till årets julklapp består av tre delar:

  1. Produkten skall vara en nyhet eller nyväckt intresse för året.
  2. Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  3. Produkten skall representera den tid vi lever i.

"Motiveringen baseras på HUI:s intryck gällande allmänna trender både i samhället, i handeln och i enskilda branscher. En annan viktig parameter är den branschvisa försäljningsstatistik, DHI, som HUI tar fram varje månad,
där framgångsrika branscher identifieras."

HUI:s hemsida kan jag läsa att förra årets julklapp blev en mössa, året innan en kokbok och året innan dess ett verktyg. Inte speciellt "nya" eller säregna i nutidsrepresentation. Jag undrar om kriterierna är en efterhandskonstruktion eller om tidigare års julklappar verkligen valts utifrån samma utgångspunkt?

Jag har varit inne i kanske 5-6 radio/TV-affärer den senaste veckan. Vid TV-hörnan är det oftast ganska tomt. Den stora merparten butiksbesökare flockas framför Mp3-spelare-montern. Årets julklapp är en Mp3-spelare förstås! Det känns inte trovärdigt att ett stort antal hushåll skulle välja att spendera 20.000 kronor eller mer på en platt TV jämfört med 500-5.000 på en mp3-spelare.

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg

Publicerat av Fredrik Wass

På Bisonblog skriver jag om hur internet förändrar samhället, medielandskapet, politiken och människorna. Jag berör också kommersiella aspekter som till exempel startups, marknadsföring och kommunikation i sociala medier.

%d bloggare gillar detta: