”Om 4-5 år kommer vi säkert försöka äta varandras lunch”

Men, men, men, men-men, men-men, men, men. Manly men. #next12 #gender #equality

Min andra dag på NEXT Berlin började med ytterligare två mansdominerade pass om ”The thank you economy” och entreprenörsklimatet i Berlin. Vad tjänar människor på att säga tack och gilla varandras uppdateringar, sidor, projekt osv? Den frågeställning lyftes även in i diskussionen om vad som gör Berlins startupcommunity starkt.

Felix Petersen grundade Plazes, och är nu aktuellt med den nya tjänsten Amen som bygger på användarnas påståenden som du antingen säger ”amen” till, eller säger emot. På så vis skapas listor över ”bästa cafét i Stockholm” , ”bästa experten” inom ett område eller varför inte ”bästa förkylningsmedicinen”. Det går att påstå vad som helst och få medhåll eller motförslag. Bästa träningsformen, sällskapet, idén eller andra saker. Felix Petersen talade om att ”gilla-beteendet” är en enkel form av interaktion och en i grunden positiv sak. ”Om jag gillar dig och du gillar en bok så skapar gilla-markerandet en mening”.

David Noël från Berlinbaserade Soundcloud (som i dagsläget har 14 miljoner användare) berättade om hur han ser på ”dela och gilla-fenomenet”:

”Ju mer du delar med dig av desto mer feedback får du och ju bättre blir du. Så fungerar det för våra användare på Soundcloud. Att säga tack är vad hela ekosystemet är uppbyggt kring, att visa tacksamhet till andra.”

De flesta här på NEXT Berlin beskriver stadens entreprenörskultur som öppen och inkluderande. Det som även skiljer den från till exempel Silicon Valley är avsaknaden av seniora entreprenörer inom webb och IT. Det är inte jättemånga som gjort stora exits till exempel.

”Berlin är en väldigt internationell scen. Många som bor här är inte från staden eller från Tyskland”, sa Edial Dekker, CEO och grundare av Gidsy, en marknadsplats för aktiviteter. 

Det börjar även bli enklare för europeiska startups att nå amerikanska investerare. Det gamla talesättet att en startup måste finnas inom 50 miles från riskkapitalbolaget i Silicon Valley för att vara intressant gäller inte längre enligt Felix Petersen.

”USA har förstått länge att det går att investera i företag i Europa eller i Kina. Det har företag som Soundcloud och Spotify visat. Idag är det inte svårt att nåt en internationell arena om din grej funkar. Både information och kapital är tillgängligt”, sa Felix Petersen.

I Berlin finns även Spotify och staden utgör basen för deras tillväxt i övriga Europa. Axel Bringéus berättade delvis om företagets strategi, men kom inte med någon direkt ny information som inte kommunicerats via till exempel Daniel Ek tidigare. Fokus just nu ligger fortfarande på tillväxt snarare än lönsamhet samt partnerskap med företag som bygger tjänster kring Spotify-plattformen.

”Vi har tekniken och kan distribuera musik med hög kvalitet. Och vi har en snabbt växande användarbas. Men det finns saker vi inte kan göra. Vi kan inte kuratera musik själva eller bygga playlists till exempel. Därför har vi partnerskap med andra företag och vi kan bygga ett ekosystem runt tjänsten. En del i att bli operativsystemet för musik på webben är förstås att närvara i olika länder. Vi finns nu i 13 länder men det finns många kvar. Det finns ingen bättre plats än Berlin att utgå ifrån i det arbetet.” 

Axel Bringéus talade även om hur Spotify ser på konkurrenterna.

”Marknaden för streaming av musik växer i en takt där vi inte tar marknadsandelar från varandra. Om 4-5 år så kommer vi säkert försöka äta varandras lunch och det kommer bara finnas några få streamingtjänster eller bara en. Men det är några år av tillväxt kvar dit.” 

Fler svenska bloggare som skriver härifrån NEXT är bland andra Evelina AnderAnton Johansson och Joakim Jardenberg.