Breakits omsättningsdubbling och medelklassens klimatblindhet

Helt plötsligt skrivs det krönikor för glatta livet om den växande klimatångesten och det faktum att väldigt få verkar vilja förändra sina vanor, eller ens se sitt eget flygande världen över som ett problem. Bra så tänker jag. Krönikorna alltså, inte klimatskepticismen. I övrigt noteras en generell tech-kritisk hållning som växer sig starkare, inte bara bland medieföretag och myndigheter. Breakit gör spännande saker, och berättar om det på ett väldigt transparent sätt.

Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.

Smarta sätt att jobba med kunder tog Breakit från 6 till 12 miljoner i omsättning

”På en spännande Digifrukost på Sveriges Tidskrifter i dag berättade Camilla Björkman på Breakit om hur sajten fördubblat sin omsättning på bara ett år.”

Läs även min kollega Elin Dannapfels summering av Camilla Björkmans dragning.

Jan Scherman om Aktuellts succé: Liket lever i allra högsta grad

”…när jag tittar på publiksiffrorna för Aktuellt så måste jag faktiskt nypa mig i skinnet. Sveriges äldsta tv-nyheter går mot strömmen. Tittandet ökar markant. Det växer även i unga målgrupper och så har det pågått i över ett halvår. Det handlar inte om något enstaka breaking-news-läge som skapar enstaka toppar.”

Why do readers read?

”Beyond articles or even stories, our minds are seeking four or five different types of satisfaction when they concentrate on a text or image.”

Uppmaning till Riksbanken: Gör e-krona med öppen källkod

”Om man med ett ord skulle beskriva Iteams syn på e-kronan är det öppenhet. Till skillnad från övriga till Riksbanken inskickade bidrag – varav ungefär hälften begärt att delar av deras förslag ska hemligstämplas – så har Iteam publicerat sitt på internet. De har till och med skapat en testbädd de kallar Betakronan. Vem som helst kan besöka betakronan.se för att ta del av både källkod och api.”

Iryna förlorade sitt ena ben i attacken på Drottninggatan

Vill du berätta något särskilt?

– Jag vill bara glömma allt.

Som?

– Att jag gick på gatan och en lastbil körde över mig.

Cross-examining the network: The year in digital and social media research

”Journalist’s Resource sifts through the academic journals so you don’t have to. Here are what they consider 10 of the most important pieces of new research into digital and social media published in 2017.”

Sofia Mirjamsdotter: Fler måste våga vara obekväma tråkmånsar om vi ska rädda klimatet

”Det är lätt att blunda för klimathotet, och det är svårt att motiveras att göra uppoffringar, ibland stora sådana, när alla andra fortsätter som förut. Varför ska just jag avstå från en vecka i värmen när andra reser till värmen flera gånger om året? Varför ska just jag ta tåget när andra sparar flera timmar på att ta flyget?”

Sofia Ulver: Därför struntar medelklassens långresenärer i klimathotet

”I dagens medvetna medelklass möts två grupper av människor: långresenärerna och resevägrarna. Men i själva verket styrs de av liknande värderingar – och söker bekämpa samma fiende. Det skriver konsumtionsforskaren Sofia Ulver.”

Peter Wolodarski: Befria oss från allt meningslöst mobilanvändande

”Tony Fadell, som skapade proto­typerna för Apples ursprungliga ­Iphone och Ipad, sade nyligen i en intervju med Bloomberg att han hoppas att människor kommer att lägga mindre tid på mobilen de närmaste fem åren.

”I min familj är söndagarna helt tech-fria. Ingen har rätt att använda en skärm”, sa han.”