Facebooks AI vet mycket – men kanske inte allt

Den här gången fokus på hur it-jättarna samlar och använder vår data. Elin Häggberg avslöjar hur facebooks AI kan tänkas fungera när det visar reklam för dig. Och Jack Werner belyser problemet med hatsajternas lögner som sprider sig över världen. 

Dags för Söndagslänkarna igen. Den här gången fokus på hur it-jättarna samlar och använder vår data. Elin Häggberg avslöjar hur facebooks AI kan tänkas fungera när det visar reklam för dig. Och Jack Werner belyser problemet med hatsajternas lögner som sprider sig över världen. 

Söndagslänkarna. Varje söndag publicerar jag några av de länkar jag samlat på mig under den senaste veckan.Vill du ha ett automatiskt mail i din inbox med inläggen kan du registrera dig här.

Teknifik | Elin Häggberg

Tjuvlyssnar Facebook på dig genom mobilen för att servera reklam?

”att det känns som att Facebook avlyssnat dig handlar alltså om att de (1) har mycket mer information om dig än du tror och (2) sättet de kategoriserar dig för annonser är väldigt avancerat. Att du reagerar är helt enkelt när Facebook (och Facebooks artificiella intelligens) gjort sitt jobb lite för bra.”

Kwasbeb.se | Jack Werner

Avpixlat ljuger om skylt i Skövde – blir viral i USA

”Påståendet är emellertid fel. På skyltens ena sida står det på arabiska, men kommunikatören Anna Hartung på Skövde kommun upplyser mig om att det på den andra sidan av skylten i fråga står samma text på svenska.”

The Guardian | Judith Duportail

I asked Tinder for my data. It sent me 800 pages of my deepest, darkest secrets

”The dating app knows me better than I do, but these reams of intimate information are just the tip of the iceberg. What if my data is hacked – or sold?”

Facebook

Säkerhet på Facebook för journalister

”Journalister använder Facebook på innovativa sätt för att jobba, berätta historier och kontakta personer direkt. Vi vill se till att dina uppgifter och konton är säkra så att du kan vara säker online och skydda dina källor och kontakter.[…] Läs om hur du enkelt skyddar ditt konto och hantera din närvaro på Facebook.”

Kungl. Krigsvetenskapsakademien | David Bergman

Om stridens psykologi – Del 5: Coping och konsten att kunna överleva

”En central faktor i striden är osäkerhet. Till vardags är våra dagar relativt välordnade och schemalagda vilket gör att vi enklare kan förhålla oss till dem och de utmaningar de för med sig. Människan fungerar bäst då hon känner att situationen är begripbar, meningsfull men framförallt hanterbar. Det kända kan vi förhålla oss till och anpassa oss efter, men med ett stort antal okända eller otydliga faktorer är detta omöjligt.”

Twitter-tråd om hur Blockchain funkar (med utgångspunkt i ett checkhäfte)