[Söndagslänkarna] Facebook-demokrati, influencer-trubbel och mediemakt

Jag tänkte börja dela med mig av några länkar jag sparat under veckan. Holla om du gillar det. /Fredrik

Jag tänkte börja dela med mig av några länkar jag sparat under veckan. Holla om du gillar det. /Fredrik

Om Facebooks roll i demokratiutvecklingen 
I den här uppdateringen beskriver Mark Zuckerberg hur Facebook tacklar den kritik och de uppenbara problem som uppstod i anslutning till olika demokratiska val världen över, samt de fall av rysk desinformation som ägt rum under det amerikanska presidentvalet. Kommer Facebook lyckas rentvå sitt rykte som propagandamaskin? Kanske. Oavsett är det intressant att se den totalvändning Mark Zuckerberg gjort från valdagen för snart ett år sedan till nu. Då – i förnekelse och nästan irriterad. Nu – erkänner sitt stora inflytande och att det verkligen kan finnas problematiska aspekter av Facebooks egen pengamaskin.
Facebook.com/Zuck

Influencernätverkens ohållbara affär [RESUMÈ & DAGENS MEDIA]
Amanda Oxell fortsätter leverera läsvärda krönikor i Resumé. Den här gången om influencernätverken och saker de enligt henne borde vetat redan för fem år sedan. Kanske är det därför de i ren frustration börjat hacka på föreningen Influencers of Sweden, i brist på annan ”motpart”? En konflikt som dock verkar ha löst sig i veckan när IAB samlade aktörerna.

Anna Bråkenhielm: ”Som tjej måste du skaffa fuck-off-kapital för att klara dig” [BREAKIT]
Breakit helgintervjuar en av Sveriges mest erfarna mediechefer om ledarskap, tv-branschen, grabbighetskultur och den relativt nya rollen som rådgivare i EQT:s techfond.
Läs intervjun på Breakit.se.

4 förändringar i medielandskapet du måste förstå [ANDERS MILDNER]
Anders Mildner förklarar i den här LinkedIn-artikeln journalistikens roll och utveckling – från att ha varit representant för folket med en kritisk blick mot makten, till att allt mer uppfattas som en del av makten. Det är en falsk verklighetsbild som slår rot och i tomrummet tar populismen plats, nu precis som i 1930-talets Tyskland.
Läs, förfäras och agera.

Google-experten: Här är 6 misstag du måste undvika på nätet [INTERNETWORLD]
Lina Hansson föreläste på Webbdagarna i veckan. Det finns så många saker när det gäller kommunikation på nätet som vi TROR är självklarheter numera, men som visar sig vara långt ifrån implementerade fullt ut. Jag kommer på mig själv hela tiden med att missa viktiga och bärande delar (hej ordentlig bildkomprimering!) som med små insatser förbättrar besökarnas upplevelse.
Kolla på hela dragningen i efterhand hos Internetworld.

Teslan knockar Volvon på energiförbrukning [DN]

”Teslan klarar 116-milaturen med mindre än en fjärdedel av den energi Volvon kräver. Förklaring: usel verkningsgrad i bensinmotorn.”

Det behövs verkligen fler såna här artiklar.
Läs artikeln på DN.se.

Facebookengagemanget för varumärken och medier sjunker dramatiskt [RESUMÈ]
Det faktum att ett allt tätare flöde med fler uppdateringar från fler aktörer bidrar till en upplevd ”nedrankning” av innehåll på Facebook är ganska underrapporterat. Det återskapar den traditionella logiken där den med mest pengar också är den som kan köpa störst räckvidd, men där organiskt innehåll med högt engagemang fortfarande har en chans att nå långt. ”Facebook rankar video högre än text” är således fortfarande en extremt förenklad (och felaktig) bild av vad som pågår.
Läs artikeln på resume.se.

Informationskälla eller turistfälla? [FILTER]

”Nervösa kaféägare kan köpa femstjärniga Yelp-omdömen och gilla-klick på Facebook från särskilda företag eller av frilansande »recensenter« som säljer sina tjänster genom sajten Fiverr.”

Det här Filter-reportaget beskriver problem kopplat till användarrecensioner på populära tjänster som AirBnB och TripAdvisor. Personligen har jag haft stor nytta av recensionerna kopplat till mina bokningar på Hotels.com (som är länkat till TripAdvisor) och sällan har jag upplevt dem som falska eller köpta. AirBnB känns dock mer drabbat.

Alex Schulman: För tre år sedan hade Hanif Bali fått sparken [EXPRESSEN]
Värderingsglidningen som skett de senaste åren i svensk offentlig debatt behöver hela tiden påpekas, markeras mot och förändras.
Expressen.se