Här är mina 26 favoritpoddar

För dig som inte vet vad du ska lyssna på.

Det finns poddar och så finns det poddar. Vissa lyssnar jag på slaviskt och missar inte en stavelse, andra är mer platser jag besöker då och då, antingen för att gästen verkar intressant eller för att ämnet just då känns extra viktigt. Eller också för att jag lyssnat på alla andra poddar jag brukar lyssna på och därför väljer att gå över till sällanlyssningspoddarna.

Själv drev jag, Julia Skott och Josefine Hådell podden Maktministeriet mellan 2012-2014 och vi hann göra över 50 avsnitt. Sedan dess har jag producerat podd sporadiskt. Jag gjorde till exempel tidningen OmVärldens poddavsnitt inför almedalsveckan 2015 med tips och råd från ett gäng almedalsveteraner. Här är för övrigt Daytonas färska poddlyssnarundersökning med statistik över det svenska poddlandskapet.

De här poddarna missar jag inte ett avsnitt av

(Jag har valt att inte ta med rena Sveriges Radio-program som produceras för både vanlig sändning och som publiceras i podformat, till exempel Medierna, Lördagsintervjun, Psyket och Tankesmedjan).

Alex & Sigges podcast

Alex och Sigges podcast
Det finns lite av en hatkärlek i relationen till den här podden och många jag känner säger samma sak. På senare år har podden blivit mer och mer välproducerad och genomtänkt, men ibland också lite ”mallad”. Dock är det här en av få poddar jag har gråtit till och som också fått mig att se saker på helt nya sätt med nya perspektiv. Mer kan jag nog inte begära av en podd.

Anger Management

Anger Management podcast

Nystartad podd av Aftonbladets Karin Pettersson och Der Spiegels Georg Diez som båda är Niemanstipendiater och befinner sig i Boston för att plugga på Harvard University ett år. I podden träffar de intressanta experter och tänkare och hittills tar de avstamp i diskussionen om Donald Trump och hans påverkan på amerikansk politik. Avsnittet om hur internet sades vara demokratins frälsare för att 10 år senare bli något delvis annat är extra spännande för en sån som jag.
Lyssna här.

Atladottir och Bjurwald

Atladottir & Bjurwald

När Mattsson Helin lade ner sin podd som en konsekvens av att Jan Helin slutade som chefredaktör på Aftonbladet och började som programdirektör på SVT var Atladottir & Bjurwald en av få mediepoddar som höll ställningarna. I mina ögon har podden bara blivit bättre och bättre sedan dess, men just nu har Margret Atladottir och Lisa Bjurwald ett uppehåll. Enligt uppgift är de dock på väg tillbaka under våren. Hoppas verkligen det.
Lyssna här.

Bra Snack

Bra Snack podcast

Får jag tipsa om en podd jag själv varit gäst i? Ja, det borde gå. Jag gillar poddar med frågepanel och lyssnarmedverkan. Bra Snack är ett bra exempel på det där frågor från lyssnarna inom en mängd olika områden avhandlas varje vecka. Det kan handla om allt ifrån relationsbekymmer, hur man skaffar kompisar som nyinflyttad till vad man ska säga till en jobbig chef. Den senaste tiden har programledarna Anna Sahlin och Nille af Ekenstam börja inleda podden med lite allmänt bra snack, men jag gillar nästan den renodlade frågepodden bättre. Pang på relationsångesten liksom.
Lyssna här och på brasnack.se.

Dilan och Moa

Dilan och Moa podcast

Pratigt, högt och lågt, men aldrig tråkigt. Det känns som att Moa Lundqvist och Dilan Apak har en kompispodd där lyssnaren är den tredje kompisen i rummet. Både Moa och Dilan har även ett förflutet från Tankesmedjan i P3. Och Lilla drevet, Februaripodden och Moa & Dilan tillgodoser definitivt behovet av samtidsspaningar i samma anda.
Lyssna här.

En varg söker sin pod

En varg söker sin pod

NärCaroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist diskuterar samhälle, kultur, feminism, medier och skapande gör de alltid med en beredskap för att ompröva både egna och andras etablerade sanningar. Alla avsnitt innehåller mist en aha-upplevelse som får mig att öppna ögonen för de normer och åsikter som jag tagit för självklara, men som ibland inte håller för en närmare granskning. En varg söker sin pod är unik och genre-överskridande i poddvärlden.
Lyssna här.

Februaripodden

februaripodden

Innan februaripodden hade jag saknat en både rolig och analyserande podd som avhandlar mansrollen, relationerna och känslolivet på ett otramsigt sätt utan den där tonårssnubbiga tonen som många manliga komiker brukar ha. Februaripodden har otrolig gles publiceringstakt vilket är synd, men programledarna Jonatan Unge och Ola Söderholm återfinns även i andra poddar, till exempel Lilla drevet.
Lyssna här.

Filip & Fredriks podcast

Filip & Fredriks podcast

Jag skrev min första artikel om den svenska podcastscenen någon gång 2007-2008, men det var Filip och Fredrik som på riktigt gjorde poddlyssnandet folkligt några år senare. Det här är den podd jag lyssnat på längst, och ibland tänker jag på vilken otrolig mediekanal podden är med tanke på hur många timmar jag haft Filip Hammar och Fredrik Wikingssons röster tätt inne i mitt huvud, avsnitt efter avsnitt, vecka efter vecka. Ibland trampar de snett men oftast gör deras unika associationsförmåga kombinerat med en enormt bred allmänbildning att jag bjuds på både analyser och kunskap jag inte får någon annanstans. Sedan podden återigen börjat komma ut på svenska igen efter att bara ha varit på engelska en period märks ett allt större fokus på mediefrågor och politik, vilket har gett podden en välbehövlig vitamininjektion. Jag törst säga att podden aldrig varit bättre än nu, och då har jag ändå lyssnat på varje avsnitt – ett i veckan sedan 2011.
Lyssna här.

Fördomspodden

Fördomspodden

Fördomspodden är en briljant idé redan på ritbordet, och genomförd i praktiken håller den bra hela vägen. Att konfrontera kända personer med både vanliga och ovanliga fördomar om dem blir nästan alltid roligt och spännande, speciellt när vissa påståenden känns väldigt tillskruvade och ändå visar sig stämma. Fördomspodden produceras av tidningen Cafés Emil Persson.
Lyssna här.

Lilla drevet

Lilla drevet

För mig som länge varit ett fan av Tankesmedjan i P3, speciellt tiden då det här gänget var de bärande satirikerna i programmet, är Lilla drevet som ett ”best of Tankesmedjan”. Dessutom utan begränsningar i form av sändningstid, public service-policys eller LAS-regler som gör att P3 hela tiden slänger ut programledarna precis när de blivit varma i kläderna och börjat bli riktigt bra. Lilla drevet kan vara väldigt olika beroende på vilka som poddar i varje avsnitt men blixtrar verkligen till då och då med en samtidsanalys som får en att både förundras och underhållas.
Lyssna här.

Londonpodden

Londonpodden EFN

Ibland är det bra med ett perspektiv som inte är mediebubblan i Stockholm. Under både Storbritanniens Brexit och det amerikanska presidentvalet har Katrine Marçal och Maria Borelius bjudit på ett utifrån-perspektiv i Londonpodden. De har analyserat händelseutvecklingen och ibland lyckats förklara skeenden i utlandet bättre än de svenska medierna som ofta och helt rimligt färgas av den svenska nationella debatten parallellt.
Lyssna här.

Mediepodden

Mediepodden
När Olle Lidbom och Emanuel Karlsten lanserade sin nya mediepodd angav de att de ville fylla tomrummet som Mattsson Helin lämnat efter sig (minns ej exakt citat), detta helt utan att nämna till exempel Atladottir & Bjurwald som ju sedan länge stått sida vid sida med de två chefredaktörerna från Expressen och Aftonbladet när det gäller det svenska mediepoddandet. Med det sagt är Mediepodden ett relevant och intressant inslag i mediedebatten. Jag blir ofta provocerad av det nästan slentrianmässiga dissandet av traditionella medier, men inser också syftet med det. Det finns en bra dynamik mellan Lidbom och Karlsten som sällan håller med varandra fullt ut och för den som vill hålla koll på medie- och internetsnackisar är det här bra lyssning.
Lyssna här.

 

On the media

On the media podcast

OTM är svaret för den som vill förstå hur den amerikanska mediebranschen hanterar en mediefientlig president, hur snacket går i den amerikanska mediebranschen och vilka frågor som är på agendan. Ofta medverkar initierade och aktuella journalister och experter som befinner sig i den absoluta mediala hetluften. Trots allvarliga ämnen finns ett lättsamt och tillgängligt tonläge i podden.
Lyssna här.

Tankar med

Tankar med – Daniel Redgert

Daniel Redgert jobbar på Perfect Day Media och hymlar inte med hans fascination för kändisskapet, både det egna och andras. Ännu en podd som intervjuar samma kändisar som redan varit med i Värvet och ett gäng andra intervjupoddar? Ja, så kan man säga. Men Redgert vågar ställa de lite mer känsliga frågorna och verkar få sina gäster att bli lite mer öppna med sina olika agendor än i många andra sammanhang. Ganska ojämn podd beroende på gästen och vilken kemi som uppstår i studion, men nästan alltid lyssningsvärd.
Lyssna här.

Tidskriftspodden

Tidskriftspodden

Nu blir det lite self promotion eftersom Tidskriftspodden ges ut av min arbetsgivare Sveriges Tidskrifter. Johan Kellman Larsson intervjuar intressanta människor från mediebranschen med fokus på tidskriftsvärlden. Antalet lyssnar ökar ständigt i takt med att fler och fler gäster hunnit vara med i podden. Sedan starten har till exempel Amelia Adamo, Robert Brännström (KIT), Irena Pozar (Veckorevyn), Olle Aronsson (Breakit), Susanna Lundell (Kommunalarbetaren) och Patrik Hadenius (Vetenskapsmedia) hunnit bli intervjuade. Ja, även jag har varit gäst.
Lyssna här. Läs mer om alla avsnitt på sverigestidskrifter.se/podden.

Åsiktskorridoren

Åsiktskorridoren

asiktskorridorenAftonbladet Ledares podcast har inte bara ett fyndigt namn utan också ett spänstigt innehåll. Speciellt gillar jag Ulrica Schenströms (m) ständiga ”reformförslag”-efterlysningar när deltagarna i podden ger sig in i att analysera vad som EGENTLIGEN behövs för att vända den svenska politiska vinden, oavsett om man vill att de rödgröna eller Alliansen ska vinna nästa val. Fredrik Virtanen är programledare och förväntas ta en symbolisk roll som centerpartist i diskussionerna med blandat resultat. I övrigt varierar gästerna som oftast består av medlemmar från Aftonbladets ledarredaktion, till exempel Anders Lindberg och Jonna Sima.
Lyssna här.

De här poddarna lyssnar jag på då och då

Konversation
”Ett samtal om kreativitet mellan två av vår tids ledande röster inom konst, teater, litteratur, film, musik och media.”
Lyssna här.

Alla våra ligg
”Let’s talk about sex, baby! ”Alla våra ligg” är podden där vi gör just det. ”Ella” & ”Linnéa” anser att sexlivet är viktigt för välmåendet. Och kul att prata om. De pratar om ämnet helt ocensurerat – ibland tillsammans med gamla ligg som gäster.”
Lyssna här.

Allt du velat veta
”Din populärvetenskapliga podcast. Den snabbaste och roligaste vägen till kunskap och allmänbildning. Ett ämne, en expert, en knapp timme.”
Lyssna här.

Nemo möter en vän
”Nemo Hedén slår sig ner öga mot öga med kända profiler & tar reda på allt det där han länge undrat över. Nytt avsnitt varje måndag”
Lyssna här.

Under huden med Kakan Hermansson
”Under Huden är en samtalspodd av och med Karin Kakan Hermansson. Varje vecka gästas hudvårdsnörden Kakan av en ny person som hon pratar om allt från skönhet och hudvård till hälsa, kvinnoideal och normer med.”
Lyssna här.

Maratonpodden
”En podcast om uthållighetssporter ledd av journalisten och författaren Petra Månström.”
Lyssna här.

Superältarna
”Superältarna är podden där vi vrider och vänder på ett ämne, ställer en väldig massa frågor och förhoppningsvis hittar några svar. Intressanta gäster har vi också och nytt avsnitt släpps varannan fredag.”
Lyssna här.

Värvet (lyssnade på alla avsnitt de första åren, men lite glesare nu)
”Kristoffer Triumf med en intressant gäst, så enkelt är det.”
Lyssna här.

Bubblare, nytillagda i min podcast-app

Missing Richard Simmons
”On February 15, 2014, fitness guru Richard Simmons disappeared. He stopped teaching his regular exercise class at Slimmons, cut off his closest friends, and removed himself from the public eye after decades as one of the most accessible celebrities in the world. Nobody has heard from him – and no one knows why he left. Filmmaker Dan Taberski was a Slimmons regular and a friend of Richard’s. Missing Richard Simmons is Dan’s search for Richard – and the deeper he digs, the stranger it gets.”
Lyssna här.

Novus Sanity Check
”Novus Sanity Check är vår egen talkshow där vi varje vecka tar upp frågor som de båda programledarna Brit Stakston och Torbjörn Sjöström behöver dryfta med varandra för att vrida och vända på dagsaktuella fenomen. Vi vill med Novus Sanity Check visa vad det viktigaste vi kan göra i en samtid som ibland verkar så knasig att man tror att man är galen.”
Lyssna här.

6 kommentarer

Fler tips:

Krull & Kriminell: Bobo Krull intervjuar exbrottslingar.
Tell Me Something I Don’t Know: Kul gameshow där gäster berättar intressanta och roliga fakta.
The Usual Suspects: Tre liberaler snackar politik.
99% Invisible: Briljant pod med korta intressanta historier.
Hemma hos Strage: Fredrik Strage intervjuar intressanta personer.
Läs hårt! Magnus Edlund och Johan Wanloo diskuterar skräplitteratur de läst.
No Such Thing As A Fish: fyra-fem smarta personer tar med sig en bit rolig och/eller intressant faktabit de hittat under veckan.
P3 Dokumentär: Alltid intressant, alltid välproducerat.
Obiter Dictum: Två nördar diskuterar populärkultur i alltför sällan utkommande temaavsnitt.

Åh vilket härligt inlägg! Superlike och tack för alla tips. Vi tipsar gärna om oss själva.

I PMS-podden pratar Jenny Öhrn Segolsson och Charlie Michaelsen ärligt och roligt om PMS. Hur påverkas relationer, jobb och familj? Vi wallraffar sig igenom olika behandlingsmetoder och intervjuar experter som forskare, läkare gynekologer, akupunktörer och pms-systrar i hopp om att få svar på frågan; Vad kan vi göra för att må bättre?

http://pmspodden.libsyn.com/
https://www.youtube.com/pmspodden