Så ligger blogglandet – summering av Blogg100 på Historiska

Kulmen på 100 dagars bloggande i form av Blogg100-eventet på Historiska museet i Stockholm gick av stapeln i måndags. Från början var min plan att bjuda in till en after work eller ett enklare mingel i samband med målgången, helt enkelt något kul att se fram emot de där mörka januarikvällarna när Blogg100 startade. Tack vare stöd från Sveriges Kommunikatörer blev träffen både större och proffsigare, något som jag tror att de flesta av de cirka 130 närvarande bloggarna uppskattade.

#Blogg100 Meetup

Kulmen på 100 dagars bloggande i form av Blogg100-eventet på Historiska museet i Stockholm gick av stapeln i måndags. Från början var min plan att bjuda in till en after work eller ett enklare mingel i samband med målgången, helt enkelt något kul att se fram emot de där mörka januarikvällarna när Blogg100 startade. Tack vare stöd från Sveriges Kommunikatörer blev träffen både större och proffsigare, något som jag tror att de flesta av de cirka 130 närvarande bloggarna uppskattade. Enligt statistik från Notified har minst 16 211 blogginlägg skrivits inom ramen för Blogg100. Under samma tid har över 19 000 tweets taggats med #blogg100-taggen.

#blogg100

Proffsen Katarina Ljungdahl och Jeanette Agnrud från Sveriges Kommunikatörer hjälpte mig att fixa eventet på Historiska museet.  (Foto: Lars Lundqvist, arkland_swe)

Många har bloggat och fotat från eftermiddagen och här kommer några citat med länkar till mer läsning. Evelina Ander tyckte att paneldeltagarna hade en bra diskussion.

”Förutom mingel och kända ansikten var det en väldigt intressant och nykter diskussion kring bloggens historia, utveckling och läge just nu med Hans KullinEbba von SydowKarin Pettersson och Rebecca Crusoe. Det var nyktert eftersom bloggens inflytande idag inte överdrevs, och jag tyckte verkligen om diskussionen kring bloggens förändring.”

Jack Werner och Joakim Nyström (foto: Vicky Inoue)
Jack Werner och Joakim Nyström (foto: Vicky Inoue)

Mona Wallin har sammanfattat diskussionerna på scenen på ett bra sätt och skriver även om sina egna erfarenheter.

”Karin sa något som jag tog fasta på: att det finns en plats  att ta för att påverka politiken genom bloggosfären. Det politiska samtal som förs digitalt sker på Twitter, men att det har blivit lite för ytligt. Hans Kullin, ansvarig för sociala medier på Coop fyllde på med att han märkt att organisationer som bloggar har stor påverkanskraft.”

#Blogg100 Meetup

Sofia Lacik fångar upp ett intressant perspektiv som lyftes av panelen, det om hur kommentarskulturen skiljer sig mellan bloggvärlden och till exempel Facebook, Twitter eller tidningarnas kommentarsfält.

”En tendens som fler vittnar om är att folk inte är så arga i bloggar som på Facebook. Hans Kullin på Coop berättar om folk som blivit vansinniga när de ger bort saker gratis men det då råkar vara fel saker, fel tid på dygnet, att de inte har en smartphone och så vidare. Även Karin Pettersson på Aftonbladet vittnar om hur de stänger kommentarsfält för att det (surprise) spårar ur. Folk bloggar inte lika argt om saker längre, de är arga i kommentarsfältet.”

Klunga

Anna-Carin Carnebro sammanfattar bra på Webbevakning.se.

”En intressant publikfråga var hur bloggläsandet i Sverige står sig mot motsvarande utomlands. Rebecca svarade att vi har en procentuellt högre andel läsning här än i USA. På topp 20-listan har vi en stor andel kvinnliga ”dagboksskrivare” medan det i andra länder är vanligare med politik- och mediabloggare. Just Sverige och Finland är stora på lifestylebloggande, som ”dagboksskrivande” egentligen kallas för när det handlar om bloggar.”

Gabriella Lahti skriver på Bloggvärdsbloggen om hur modebloggarna förändrats de senaste åren, något som Rebecca Crusoe reflekterade över på scenen.

”För några år sedan brukade modebloggare skära bort sina huvuden från bilderna för att vara anonyma och fokusera enbart på kläderna de bar. Detta har förändrats. Dagens modebloggande har i dag blivit en fråga om hur mycket av både ansikte och kropp man lyckas visa i en och samma bild. Unga modebloggare i dag är inte rädda för att exponera sig, tvärtom. Integriteten har nästintill försvunnit helt när det gäller många bilders innehåll.”

#blogg100

Anna Toss, Lotten Bergman och Jonas Söderström.

Ninni Udén från P4 Västmanland var med på eventet och intervjuade flera bloggare om utmaningen.

”Västeråsaren Örjan Widmark fanns också på plats. Han började blogga när han blev pensionär. – När man är pensionär har man ju inte så mycket kontakt med arbetskamrater, här får man ju träffa lite andra bloggare, säger Örjan Widmark. Jag började blogga för fem år sedan, och eftersom jag har en bakgrund inom dataverksamheten så det är roligt att hänga med.”

Joakim Nyström och Bloggkompassen

Tove Mellgren gjorde en intervju med mig för Entreprenör24 där jag svarar på en del frågor om Blogg100 och vad som diskuterades på eventet. Bland annat försöker jag beskriva hur bloggandet utvecklats de senaste åren.

”Det är mycket mer uppdelat och splittrat än det var för 6-7 år sedan. Samtidigt bloggas det mer än någonsin i Sverige. Enligt färsk statistik från Twingly finns det nästan 400 000 bloggare i Sverige, men bloggandet har också blivit mycket mer integrerat i andra sociala medier och i vanliga traditionella medier, så i dag kanske det inte är lika relevant att tala om bloggare som en egen grupp. Det är snarare en del av olika plattformar. Inte minst har ju Facebook och Twitter blivit platser som kompletterat bloggandet.”

Blir det ett nytt Blogg100 i höst eller nästa år?
Jag vet inte, vad tycker du?

Här är några fler som bloggat om eventet:
Maria ”Mikumaria” Gustafsson
Arhammar
Anne-Lie Lokko
Lotta Holmström (som berättar mer om klassikern ”Bloggservetten” i sitt inlägg)
Kajsalisasblogg’s Blogg
MiROi
Vickys
Carin Coach

I veckans avsnitt av Studio Webbdagarna från Internetworld pratade jag även en del om Blogg100 ihop med Internetworlds chefredaktör Magnus Höij och Björn Falkevik från FKDV.

Fler bilder:

Nästan fullsatt på Historiska
Nästan fullsatt på Historiska
Starka ord från Hans Selander
Starka ord från bloggaren Hans Selander
Lotten Bergman, Johan Lange och Jenny Korpi (Foto Vicky
Lotten Bergman, Johan Lange och Jenny Korpi (Foto: Vicky Inoue)

2 kommentarer

[…] Nu gör vi det igen. Den 1 mars startar utmaningen Blogg100 för tredje året i rad (men det går bra att hoppa på även senare). Det går som vanligt ut på att blogga minst ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Förra året var vi över 600 bloggare som deltog i utmaningen (något färre tog sig i mål).  Vi skrev över 16 000 blogginlägg och 19 000 tweets under taggen #Blogg100, och allting slutade med ett härligt event på Historiska museet tillsammans med Sveriges Kommunikatörer. Där tog vi temperaturen på det svenska bloggandet och fick chansen att träffa varandra och dela erfarenheter (läs gärna summeringen av eventet här). […]