Bisonblog

Samhälle, internet, media

Joakim Jardenberg om att bli misstänkliggjord

Joakim Jardenberg (Foto: Tobias Björkgren)

Joakim Jardenberg (Foto: Tobias Björkgren)

I fredags skrev jag en ganska klumpig och tillspetsad fråga till Joakim Jardenberg på Twitter angående hans hyllande inlägg om tjänsten Magine (Magine First Edition – Nu blir det åka av) Jag frågade hur mycket ersättning Jardenberg fick för att skriva inlägget då jag uppfattade det som väldigt hyllande och lite ”säljigt”.

Dock hade jag inte behövt fråga på det sätt jag gjorde. Jag hade bara kunnat fråga om det existerade ett samarbete. (se hela dialogen från Twitter i Storify-flödet längst ned i inlägget).

Joakim Jardenberg reagerade starkt på min fråga som han tyckte var insinuant och oförskämd och svarade på flera av mina tweets. Vi hade direktkontakt utanför Twitter också där jag försökte förklara vad jag menade. Jardenberg spelade även in det här videoklippet där han utvecklar sina tankar kring frågan:

Jag vill vara en person som ser med kritiska ögon på det jag läser och upplever, men jag vill inte vara en sådan som dissar för dissandets skull. Den här gången formulerade jag mig dåligt och överdrivet för att göra en poäng av vad jag uppfattade som ett säljbudskap. Jag borde istället ha lyft nivån på diskussionen genom att bättre beskriva mina tankar och analys av det jag läste, och inte dragit förhastade slutsatser. Jag kan bara stå för hur jag uppfattade något och beskriva det för vad det är, snarare än att utgå från bakomliggande saker jag inte känner till. Hur mottagaren (i det här fallet Joakim Jardenberg) tar till sig insikten om att någon uppfattar hans inlägg som köpta är en annan sak, men det blir inte bättre av att jag skriver raljerande när jag egentligen bara undrade hur det låg till.

Jag försöker ofta reflektera över vilka syften och orsaker som ligger bakom det vi kommunicerar utåt, oavsett om det är en oskyldig statusuppdatering på Facebook, Twitter eller långa artiklar på en sajt eller blogg. Det kommer jag att fortsätta med. Ibland är jag ”grumpy Fredrik” och ibland är jag en glad skit, allt beroende på dagsformen. Men jag ska försöka tänka mer på hur och när jag kritiserar.

Hur tänker du?

Uppdatering 1: Internetworlds chefredaktör Magnus Höij reflekterar över journalistuppdraget, delvis utifrån diskussionen om transparens.
Uppdatering 2: Jag noterar att Magine inte har svarat eller lagt sig i diskussionen kring inlägget av Joakim Jardenberg, vare sig på Twitter eller i någon annan kanal.

 

Relaterade inlägg:

Föregående

Vi bygger övervakningssamhället

Nästa

Lina Thomsgård eller Stina Billinger

6 kommentarer

 1. Kudos Fredrik. ”Reflekterande Fredrik” är min favorit-Fredrik.

  Själv lovar jag att både tänka till OCH fortsätta vara transparent, ärlig, uppriktig, hissande och dissande.

  Helgen slutade bättre än den började.

 2. Jag tänker så här, att sedan jag blev aktiv på riktigt bland människorna kring tweetups, SSWC, och Über-aw:s, och börjat studera debatter kring sociala medier mer detaljerat, så har det slagit mig hur lätt det är att en ”felformulerad” kommentar väcker starka känslor och drar iväg i en diskussion, till synes helt i onödan. Just den insikten försöker jag bära med mig när jag själv hamnar i ett sådant läge – särskilt när vi kommunicerar för kunds räkning i sociala medier gentemot deras kunder. Då gäller det att hålla huvudet kallt och inte skapa en kris i onödan.

  Men, vad skulle livet vara utan provokatörer? Mycket mycket tristare tycker jag. Blir man lite osams får man ju också chansen att bli sams, vilket alltid är en skön känsla.

  • MatsMatMats Ingelborn

   Mats, håller med dig så mycket! Mycket energi i fel riktning

 3. Teo Zetterman

  ”Full öppenhet och transparens” Välformulerat och med en rörande ärlighet Jocke, på tom mage en fredagkväll, med ond axel – och medan du kör bil(!), Och reko av dig Fredrik att du postar detta. Ovan gör det lätt att gilla er båda, det måste jag få säga.

 4. Teo Zetterman

  ”Full öppenhet och transparens” Välformulerat och med en rörande ärlighet Jocke, på tom mage en fredagkväll, med ond axel – och medan du kör bil(!), Och reko av dig Fredrik att du postar detta. Ovan gör det lätt att gilla er båda, det måste jag få säga.

 5. Bra av Joakim att visa ”Full öppenhet och transparens”. Jag utgår ofta när jag läser tweets och andra delningar att det utgår någon form av ersättning. Vore intressant med en granskning om hur stort det är med betalning för delningar i sociala medier.

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén