Bisonblog fyller åtta år

Det hände sig vid den tiden att hela världen skulle börja blogga. Det var hösten 2004 och det totala antalet bloggar i Sverige var inte mer än några hundratal.

Det hände sig vid den tiden att hela världen skulle börja blogga. Det var hösten 2004 och det totala antalet bloggar i Sverige var inte mer än några hundra. Sen dess har det hänt fantastiskt mycket, både för mig personligen men framförallt när det gäller den digitala utvecklingen i Sverige och världen. Och nu har det gått ännu ett år i bloggens korta men intensiva livstid. Rent bloggmässigt så har årets höjdpunkt varit min utmaning Blogg100 där jag skrev 100 inlägg på 100 dagar (nästan). I övrigt har Bisonblog tuffat på i sin helt egna takt känns det som.

Bakom mikrofonen under inspelningen av Maktministeriet

Min upplevelse både här och på andra bloggar är att det bloggas allt mindre till förmån för statusuppdateringar på Facebook och Twitter. När det däremot skrivs inlägg är de ofta längre och mer genomarbetade än tidigare. Det uppstår också kommentarer på flera olika platser. Ett blogginlägg kan idag diskuteras i en tråd på facebook, i ett twitter-flöde, inuti en stängd diskussionsgrupp och naturligtvis i kommentarsfältet till själva inlägget. För mig som skriver är det intressant att jämföra tonfall och feedback från de olika platserna, samtidigt som det blir möjligt att ha flera parallella diskussioner om samma sak samtidigt. Ibland förvirrande, men ofta givande.

När det gäller plattformar och format så får podcasten Maktministeriet representera det mest nygamla när det gäller var jag yttrar mig om utvecklingen på nätet. Det är också ungefär ett år sedan vi började podda och det är kul att vi orkat hänga kvar med 20 avsnitt producerade hittills, men det kanske inte får räknas med i Bisonblog-sammanhang?

Bloggar är idag en etablerad och integrerad del inom den sfär jag slarvigt skulle kunna kalla åsiktsmedia. Så tror jag att det kommer fortsätta att vara en ganska lång tid framöver, även om våra personliga nyhetsflöden och publiceringar gör att själva ordet blogg försvinner. Det sa jag å andra sidan för åtta år sedan också…

Tack för att du läser. Det betyder allt för mig.

Tidigare födelsedagar:
Bisonblog fyller sju (och då skrev jag inget inlägg)
Bisonblog fyller sex och uppför sig lite trotsigt
Rapport från bloggfonten (Bisonblog fyller fem)
Bisonblog fyller fyra och syrran hänger på.
Bisonblog fyller tre – starkare än någonsin
Bisonblog fyller två
Bisonblog fyller ett

1 kommentar

Tack för initiativet om Blogg100, det var kul att genomföra! Sedan tror jag att de som utformar sin blogg som en utökad statusuppdatering kommer att tröttna (eller känna sig utanför). Bloggens ursprungliga funktion, webloggen, att visa vad du gör nu, har ju tagits över av Facebook eller Instagram. Jag tror att framtidens bloggar kommer vara knutna till ett specialintresse (som min, t ex, som emellanåt handlar om vin).