Assange står i vägen

Hinner inte blogga så mycket idag men har funderat mycket på utvecklingen för Wikileaks och Julian Assange den senaste tiden. Jag rekommenderar Deepeds inlägg om konsekvenserna av att rörelser som från början gör något bra vänds till en samlingsplats för konspirationsteoretiker.

Det är inte bra när såna organisationer som behövs hamnar i en våldsam och svårartad konspirationsimplosion. Det skadar inte bara dem utan möjligheten att skapa en balans mot de krafter som vill stänga ner fri information och bygga en värld baserad på kontroll.

Det här är inte en utveckling vi behöver när det samtidigt pågår ett maktspel om internets kommersialisering och öppenhet på flera andra arenor. Jag noterar bland annat den här artikeln om att FN:s råd för mänskliga rättigheter nu för första gången diskuterar yttrandefrihet på nätet. Carl Bildt är aktiv i diskussionerna och i artikeln kommenterar Johan Hallenborg, folkrättsjurist på UD, utvecklingen:

Det pågår en dragkamp mellan länder som vill se ett kraftigare statligt inflytande över internet och länder som Sverige, som vill att frågor om internets styrning även fortsättningsvis ska diskuteras i forum där det civila samhället, företag och andra intressenter ska kunna utöva reellt inflytande.

Relaterat: Så påverkas ditt företag av Wikileaks

Nu ska jag snart iväg till #TweetupLuleå efter min första dag i Facebooks nya etableringsort. 19.00 på Bishops Arms är det som gäller om du är i krokarna.